Lääketiede


Miten Aspergerin oireyhtymä diagnosoidaan?

Diagnoosi perustuu haastatteluihin ja havainnointiin yksilön sekä haastattelut hänen perheenjäsentensä ja joskus opettajien tai ohjaajien. Diagnostiikka ja tilasto-Manual of Mental Disorders, 4th. Edition, kutsutaan DSM-IV, on julkaissut American Psychiatric Association ja myös diagnostiset kriteerit kaikkien hyväksyttyjen psyykkisiä häiriöitä.

DSM-IV on tarkat diagnostiset kriteerit Aspergerin oireyhtymä (katso alla). Kuitenkin, tarkistaminen DSM-IV on parhaillaan käynnissä, kanssa 5th edition (DSM-V) suunniteltu julkaistavaksi 2013. Tämän luonnoksen suuntaviivoiksi, että harkitaan, Aspergerin oireyhtymä olisi sisällytettävä taudinmäärityksessä sama ryhmä kuin autistisia ja kattavaa kehityshäiriöitä. Kunnes uudet suuntaviivat on hyväksytty virallisesti, diagnostisia suuntaviivoja neljäs painos on yhä hyväksytty.

Mukaan DSM-IV, Kuuden diagnostiset kriteerit Aspergerin oireyhtymä ovat seuraavat. Yksityishenkilön on näyttely:

1. Laadullinen vajaatoiminta sosiaalisessa vuorovaikutuksessa, joka ilmenee vähintään kaksi seuraavista:

1. Merkittyjä arvonalennukset käytetään useita eri sanallinen käyttäytymistä, kuten silmä-to-eye katseen, ilme, kehon asento, ja eleet säännellä sosiaalista kanssakäymistä

2. Onnistuttu kehittämään peer suhteita aiheellista kehitystason

3. Puute spontaani haluavat jakaa nautintoa, etua tai saavutukset muiden ihmisten kanssa, (esimerkiksi, puute näyttää, tuo, tai muistuttaa kiinnostuksen kohteita ja muita ihmisiä)

4. Puute sosiaalista tai tunteiden vastavuoroisuutta

2. Rajoitettu toistuva ja stereotyyppinen käyttäytymismalleja, etuja ja toimia, joka ilmenee vähintään yksi seuraavista:

1. Käsittää huolissaan yhden tai useamman stereotyyppiset ja rajoitettu mallit korkoa, joka on epänormaali joko intensiteetiltään tai keskittyä

2. Ilmeisesti joustamaton sitoutumista erityisten, nonfunctional rutiineja tai rituaaleja

3. Stereotypioista ja toistuvia moottorin maneereiden (esimerkiksi, käsi tai sormi räpyttely tai kiertyminen, tai monimutkaisia koko kehon liikkeitä)

4. Jatkuva huoli osia esineiden

3. Häiriö aiheuttaa kliinisesti merkittäviä arvonalennuksia sosiaalisen, ammatillinen, tai muita tärkeitä toiminnan.

4. Ei ole kliinisesti merkittävää yleistä viivästyminen kielellä (esimerkiksi, yksittäisiä sanoja käytetään iän 2 years, kommunikatiivinen lauseita käytetävuottaän 3 years)

5. Ei ole kliinisesti merkittävää viivästystä kognitiiviseen kehitykseen tai kehittämiseen ikäryhmälle sopivaa itsehoito taidot, adaptiiviset taidot (muut kuin sosiaalisessa vuorovaikutuksessa) ja uteliaisuus ympäristöön lapsuus.

6. Kriteerit eivät täyty toiseen tiettyyn kattavia kehityksen häiriö tai skitsofrenia.