Lääketiede


Mikä aiheuttaa vesipöhö?

Yleisin syy askiteksen on pitkälle edennyt maksasairaus tai maksakirroosi. Suunnilleen 80% ja vesipöhö tapauksia arvellaan johtuvan kirroosin. Vaikka tarkkaa mekanismia askiteksen kehitys ei ole täysin ymmärretty, Useimmissa teorioiden mukaan portaalin hypertensio (kohonnut maksan verenkierron) koska suurin rahoittaja. Perusperiaatteena on samanlainen muodostumista turvotus muualla kehossa, koska epätasapaino välinen paine sisällä liikkeessä (korkeapaine järjestelmä) ja ulkopuolella, tässä tapauksessa, vatsaontelo (matalapaine tilaa). Nousu portaali verenpaineen ja lasku albumiini (proteiini, joka on mukana veren) voi olla vastuussa muodostavat paine ja tuloksena vatsan askites.

Muita tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa askitesta ovat suolan ja nesteen kertyminen. Kiertävän veren määrä voi mieltää alhaisena anturit munuaiset kuin muodostumista askiteksen voi kulua joitakin määrä verestä. Tämä viestii munuaiset reabsorb enemmän suolaa ja vettä korvaamaan määrän menetystä.

Jotkut muut syyt askiteksen liittyvän lisääntynyt paine on sydämen vajaatoimintaan ja pitkälle munuaisten vajaatoiminnan vuoksi yleisen nesteen kertyminen elimistöön.

Harvoissa tapauksissa, kohonnut portaalin järjestelmä voi johtua sisäisistä tai ulkoisista estäminen portaalin aluksen, tuloksena portaalin hypertensio ilman kirroosi. Esimerkkejä tästä voidaan massa (tai kasvaimen) painamalla portaalin alusten sisältä vatsaonteloon tai verihyytymien muodostumista portaalin alus estävät normaalin virtauksen ja paineen lisääminen astiaan (esimerkiksi, Budd-Chiari-oireyhtymä).

Myös askites muodostumisen seurauksena syövät, kutsutaan pahanlaatuinen vesipöhö. Tämäntyyppiset askiteksen ovat tyypillisesti ilmentymiä pitkälle syöpiä elinten vatsaontelo, kuten, paksusuolen syöpä, haimasyövän, mahasyöpä, rintasyöpä, lymfooma, keuhkosyöpä, tai munasarjasyövän.

Haiman askites näkyy ihmisiä, joilla on krooninen (pitkäaikainen) haimatulehdus tai tulehdus haiman. Yleisin syy krooninen pankreatiitti on pitkäaikainen alkoholin väärinkäyttö. Haiman askites voi johtua myös haimatulehduksen sekä trauman haima.