Lääketiede


Mikä on ALS-tauti?

ALS-tauti (AS), kutsutaan Lou Gehrig tauti, on nopeasti etenevä, poikkeuksetta kuolemaan neurologinen sairaus, iskut hermosoluja (neuronien) tehtävänä on valvoa tahdonalaisten lihasten. Tauti kuuluu sairauksia tunnetaan moottori neuroni sairaudet, mikä on tyypillistä asteittainen rappeutuminen ja kuolema moottori neuronien.

Moottori neuronit ovat hermosolujen sijaitsevat aivojen, aivokudoksen, ja selkäydin, jotka toimivat valvonta yksiköissä ja tärkeä viestinnän yhteyksiä hermostoon ja vapaaehtoinen lihakset kehon. Viestejä moottori neuronien aivojen ("ylemmän moottori neuronien) lähetetään moottori neuronien että selkäydin (kutsutaan pienempi moottori neuronien) ja niiden erityisesti lihasten. ALS, Sekä ylä-moottori neuronien ja alempi moottori neuronien rappeutua tai kuolla, lakkaa lähettää viestejä lihakset. Kykene toimimaan, lihaksia vähitellen heikentää, riutua (surkastuminen), ja nykiminen (faskikulaatioiden). Lopulta, kyky aivojen aloittaa ja valvoa vapaaehtoista liike on kadonnut.

ALS aiheuttaa heikkous monenlaisia vammoja (katso osio “Mitä oireita?”). Lopulta, kaikki lihakset mukaan vapaaehtoinen valvonta vaikuttaa, ja potilaat menettävät voimaa ja kykyä siirtää aseet, jalat, ja kehon. Kun lihakset pallean ja rintakehän epäonnistua, potilaat menettävät kyvyn hengittää ilman hengitystä tukevat. Useimmat ihmiset ALS alkaen hengitysvajaus, yleensä sisällä 3 että 5 vuotta oireiden alkamisesta. Kuitenkin, noin 10 prosentilla ALS potilasta selviytymään 10 tai useamman vuoden.

Vaikka tauti ei yleensä heikennä henkilön mielessä tai tiedustelu, useat viimeaikaiset tutkimukset viittaavat siihen, että jotkut ALS-potilailla saattaa olla muutoksia kognitiiviset toiminnot, kuten masennusta ja ongelmia päätöksenteossa ja muisti.

AS ei vaikuta henkilön kykyyn Katso, haju, maku, kuulla, tai tunnustaa koskettaa. Potilaat yleensä säilyttää määräysvallan silmän lihaksia ja virtsarakon ja suoliston toimintaa, vaikka loppuvaiheissa taudin eniten potilaat tarvitsevat apua päästä ja kylpyhuone.

Mitä oireita ALS? ( amyotrofinen lateraaliskleroosi )

Alkamisesta ALS saattaa olla niin hienovaraista, että oireet ovat usein huomaamatta. Ensimmäiset oireet voivat olla:

* nykiminen, kouristelua, tai jäykkyys lihaksissa;
* lihasheikkous vaikuttavat käsivarren tai jalan;
* epäselvä ja nenän puhe; tai
* vaikea pureskella tai niellä.

Nämä yleiset väitteet sitten kehittyä enemmän selvää heikkoutta tai surkastumista, jotka voivat aiheuttaa lääkäri epäillä ALS.

Ruumiinosat, joita varhaiset oireet ALS riippuvat lihakset kehossa ovat vahingoittuneet ensimmäinen. Joissakin tapauksissa, oireita aluksi vaikuttaa jonkin jalat, ja potilaat kokevat kiusallisessa kun kävely tai juoksu tai he huomaavat, että he ovat kompastuminen tai pahennus useammin. Joillakin potilailla ensimmäinen nähdä vaikutuksia taudin käden tai käsivarren, kun he kokevat vaikeuksia yksinkertaisissa tehtävissä edellytetään kätevyys kuten buttoning paita, kirjoittaminen, tai kääntämällä avain lukko. Muut potilaat ilmoitus puheen ongelmia.

Riippumatta ruumiinosa ensimmäinen tautia esiintyy, lihasheikkous ja atrofia levinnyt muihin kehon osiin kuten sairaus etenee. Potilaat ovat yhä ongelmia siirtämällä, nielemisvaikeuksia (dysfagia), ja puhuminen tai muodostaa sanoja (dysartria). Oireita ylempi moottori neuroni osallistuminen kuuluu tiukka ja jäykkä lihakset (spastisuus) ja liioiteltu refleksien (hyperrefleksia) myös yliaktiivinen gag reflex. Poikkeava refleksi kutsutaan yleisesti Babinski n merkki (suuri kärki ulottuu ylöspäin ainoana ja jalka on edistänyt tietyllä tavalla) osoittaa myös ylempi moottori neuroni vahinko. Oireita pienempi moottori neuroni rappeutuminen ovat lihasheikkous ja atrofia, lihaskouristukset, ja ohikiitävä twitches lihasten, joka voidaan nähdä ihon alle (faskikulaatioiden).

Miten ALS käsitellään? ( amyotrofinen lateraaliskleroosi )

Ei vielä ole parannuskeinoa ALS luu löytyi. However, Ruoka ja lääkkeet Administration (FDA) on hyväksynyt ensimmäiset lääkkeet hoitoa sairauden – rilutsoli (RILUTEKia). Rilutsoli uskotaan vähentää vahinkoja moottori neuronien vähentämällä release glutamaatin. Kliiniset tutkimukset ALS potilailla osoitti, että rilutsolia pitkittää selviytymisen useita kuukausia, lähinnä ne, joilla on nielemisvaikeuksia. Lääkkeet ulottuu myös aikaan ennen kuin potilas tarvitsee ilmanvaihtoa tuki. Rilutsoli ei kääntää vahinko on jo tehty moottori neuronien, ja potilailla lääkkeitä on valvottava maksavaurioita ja muita mahdollisia haittavaikutuKuitenkinowever, Ensimmäisen tautikohtaisia ​​hoito tarjoaa toivoa, että etenemistä ALS jonain päivänä hidastaa uusien lääkkeiden tai niiden yhdistelmiä lääkkeiden.

Muita hoitoja ALS on suunniteltu lievittämään oireita ja parantaa elämänlaatua potilailla. Tämä tukihoitoa parhaiten tarjoaa monialaisia ryhmiä terveydenhuollon ammattilaiset, kuten lääkärit; proviisorien; fyysinen, ammatillinen, ja puheterapeuttien; ravitsemusasiantuntijoihin; sosiaalityöntekijät; ja kotihoidon ja saattohoidon sairaanhoitajien. Työskentely potilaiden ja hoitajien, nämä joukkueet voivat suunnitella yksilöllisen suunnitelman lääketieteen ja fysioterapian ja tarjoamaan laitteita, joilla pyritään pitämään potilaita eloisa ja mukava kuin mahdollista.

Lääkärit voivat määrätä lääkkeitä vähentää väsymys, helppous lihaskouristukset, ohjaus spastisuus, ja vähentää liiallisia sylki ja lima. Lääkkeet ovat myös valmiina auttamaan potilaiden kipua, masennus, unihäiriöt, ja ummetus. Proviisorit voivat antaa neuvoja asianmukaisen käytön lääkkeitä ja seurata potilaan lääkemääräykset riskien välttämiseksi lääkkeiden yhteisvaikutukset.

Fysioterapia ja erikoislaitteet voi parantaa potilaiden’ Itsenäisyys ja turvallisuutta koko aikana ALS. Lempeä, vähävaikutteisten aerobista liikuntaa, kuten kävelyä, uinti, ja paikallaan pyöräily voi vahvistaa vaikuta lihaksia, parantaa sydän terveydelle, ja auttaa potilaita torjua väsymystä ja masennusta. Liikelaajuus ja venyttelyn avulla voidaan ehkäistä tuskallinen spastisuuden ja lyhentäminen (kontraktuura) lihaksia. Fyysinen terapeutit voi suositella harjoituksia annettava etuudet ilman, ylityöt lihakset. Toimintaterapeutit voivat ehdottaa laitteita, kuten rampit, housunkannattimet, kävelijöiden, ja pyörätuolit, jotka auttavat potilaita säästää energiaa ja ovat liikkuvia.