Lääketiede


Suusyöpä: Kuka on vaarassa?

Lääkärit ei voi aina selittää, miksi yksi ihminen kehittää suun syöpä ja toinen ei. Kuitenkin, Tiedämme, että tämä tauti ei tartu. Et voi “saalis” suusyövästä toisen henkilön.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että ihmiset tiettyjä riskitekijöitä ovat muita todennäköisemmin kehittää suullista syöpä. Riskitekijä on jotain, joka parantaa mainostesi mahdollisuuksia kehittää tauti.

Seuraavat riskitekijät suun syöpä:

* Tupakka: Tupakan käyttö muodostaa suurimman suun syöpiä. Tupakointi, sikareita, tai putkien; käyttäen purutupakka; ja upotus nuuska kaikki liittyvät suusyövästä. Käyttää muita tupakkatuotteita (kuten bidis ja kreteks) saattaa myös lisätä riskiä suusyövästä. Raskas tupakoitsijat, jotka käyttävät tupakkaa pitkään ovat suurimmassa vaarassa. Riski on vielä suurempi tupakan käyttäjien juomaan. Itse asiassa, kolme neljästä suun syövistä esiintyy ihmisiä, jotka käyttävät alkoholia, tupakka, tai molemmat alkoholi ja tupakka.

* Alkoholi: Ihmiset, jotka juovat alkoholia todennäköisemmin kehittää suullista syöpä kuin ihmiset, jotka eivät juo. Riski kasvaa paljon alkoholia, että henkilö kuluttaa. Riski kasvaa entisestään, jos henkilö niin juo alkoholia ja käyttää tupakkaa.

* Sun: Syöpä ja huulen voi johtua auringonotosta. Käyttämällä voidetta tai huulirasva joka on aurinkovoidetta voi vähentää riskiä. Yllään hattu ääriään myöten voi myös estää säteiltä. Riski syövän huuleen kasvaa, jos henkilö myös polttaa.

* Henkilökohtainen historia pään ja kaulan alueen syöpä: Ihmiset, jotka ovat olleet pään ja kaulan alueen syöpä on lisääntynyt riski saada toinen ensisijainen pään ja kaulan alueen syöpä. Tupakointi lisää tätä riskiä.