Lääketiede


Mitkä ovat riskitekijät Alzheimerin tauti?

Suurin riskitekijä Alzheimerin tauti lisääntyy iän. Todennäköisyys sairastua Alzheimerin tautiin kaksinkertaistuu joka 5.5 vuotta 65 että 85 vuotiaille. Taas vain 1%-2% of individuals 70 years of age have Alzheimer’s disease, Joissakin tutkimuksissa noiyksilöideniduavuotiailla Alzheimerin tautiisease. Kuitenkin, vähintään puolet asuvien ihmisten ohi 95 vuotiailla ei ole Alzheimerin tautia.

Yhteiset lomakkeet tiettyjen geenien lisätä riskiä sairastua Alzheimerin tautiin, mutta eivät aina aiheuta Alzheimerin tautia. Parhaiten tutkittu “riski” geeniä, joka koodaa apolipoproteiini E (apoE). ApoE geeni on kolme eri (alleelien) — apoE2, apoE3, ja apoE4. ApoE4 muoto geeni on liitetty suurentuneeseen Alzheimerin taudin eniten (mutta ei kaikki) väestön tutkittu. Taajuus apoE4 version geenin väestössä vaihtelee, mutta on aina pienempi kuin 30% ja usein 8%-15%. Henkilöt, joilla on yksi kopio E4 geeni on yleensä noin kaksi-kolme kertaa suurempi riski sairastua Alzheimerin tautiin. Henkilöt, joilla on kaksi kopiota E4-geenin (yleensä noin 1% väestön) on noin yhdeksän kertainen riski. Kuitenkin, vaikka henkilöt kaksi kopiota E4 geeni ei aina saada Alzheimerin tauti. Ainakin yksi kopio E4 geeni löytyy 40% potilaiden satunnainen tai viiveellä ilmaantuvia Alzheimerin tauti.

Tämä tarkoittaa, että osa potilaista Alzheimerin tautia, ei geneettinen riskitekijä ei ole vielä löydetty. Useimmat asiantuntijat eivät suosittele, että aikuisten lasten Alzheimerin tauti olisi geneettinen testaus apoE4 geeni koska ei ole hoitoa Alzheimerin tauti. Kun hoidot, jotka estävät tai vähentävät riskiä sairastua Alzheimerin tautiin saatavilla, geneettinen testaus voidaan suositella aikuisille lapsille Alzheimerin tauti, jotta ne voidaan käsitellä.

Paljon, mutta ei kaikki, tutkimukset ovat osoittaneet, että naisilla on suurempi riski Alzheimerin tautiin kuin miehet. On varmasti totta, että naiset elävät miehiä pidempään, mutta ikä ei yksin näytä selittää useammin naisilla. Näennäinen useammin Alzheimerin taudin naisilla on johtanut huomattavasti tutkimuksen roolista estrogeenia Alzheimerin tauti. Viimeaikaisten tutkimusten mukaan estrogeeni ei pitäisi määrätä postmenopausaalisilla naisilla varten vähentää riskiä Alzheimerin tauti. Kuitenkin, rooli estrogeenin Alzheimerin tauti on edelleen tutkimus keskittyy.

Jotkut tutkimukset ovat osoittaneet, että Alzheimerin tautia esiintyy useammin keskuudessa, jotka ovat kärsineet merkittäviä traumaattinen vammoja päähänsä aiemmin elämässä, Etenkin ne, joilla on apoE 4 geeni.

Lisäksi, monet, mutta ei kaikissa tutkimuksissa, ovat osoittaneet, että henkilöt, joilla on rajoitettu muodollinen koulutus – yleensä alle kahdeksan vuoden – on suurempi riski saada Alzheimerin taudin. Ei tiedetä, onko tämä heijastaa laski “kognitiivinen varaus” tai muita tekijöitä, jotka liittyvät alemman koulutustason.