Lääketiede


Mitä mahdollisia oireita tai ominaisuuksia kohonneet homokysteiinitasoja?

Teoreettisesti, korkea taso homokysteiinin määrää veressä (hyperhomokysteinemia) uskotaan aiheuttavan kaventuu ja verisuonten kalkkeutumisen (ateroskleroosin). Tämä kaventaminen ja kovettuminen alusten uskotaan tapahtua monin tavoin mukana kohonnut homokysteiini. Verisuoni kaventuminen puolestaan johtaa väheni verenvirtausta vaikuttaa verisuonia.

Kohonneita pitoisuuksia homokysteiinin määrää veressä saattaa myös lisätä taipumusta liialliseen veren hyytymiseen. Veritulppa sisällä verisuonia voi myös vähentää veren virtausta. Tuloksena ei ole verenkierto sydämen lihakset saattavat aiheuttaa sydänkohtauksen, ja puute verenkiertoa aivoihin aiheuttaa aivohalvauksia.

Kohonneet homokysteiinitasoja myös todettu olevan yhteydessä verihyytymien laskimoissa (syvä laskimotukos ja keuhkoembolia). Mekanismi on monimutkainen, mutta se on samanlainen kuin siten, että ne edistävät ateroskleroosin. Joissakin tutkimuksissa, jopa kohtalainen taso homokysteiinin taso osoitti korkeampia toistuvista esiintyvyys veren hyytymisen.