Lääketiede


Mikä vaskuliitti?

Vaskuliitti on yleisnimitys ryhmälle harvinaista sairauksien ominaisuus tulehdus verisuonten. Verisuonet kehon kutsutaan johtojärjestelmän. Verisuonet koostuvat verisuonia, jotka kulkevat happipitoista verta kehon kudoksissa ja laskimot että paluu hapettomissa verta kudosten keuhkoihin hapen. Vaskuliitti on ominaista tulehdus ja vahingot seinät eri verisuonten.

Jokainen vaskuliitti sairauksista on määritelty tietyt mallit jakelun verisuonen osallistuminen, Erityisesti elinten osallistuminen, ja laboratoriokokeiden poikkeavuudet. Koska ryhmä, nämä sairaudet kutsutaan vasculitides.

Sana vaskuliitti on peräisin latinan “vasculum”, alus + “- itis”, tulehdus. Toinen termi vaskuliitti on angiitis. Kun verisuonet ovat verisuonitulehdus, ehto on myös nimitystä arteritis. Kun suonet ovat tulehtuneet, se kutsutaan venulitis.

Mikä aiheuttaa vaskuliitti ja mitkä ovat esimerkkejä tautien vaskuliitti?

Todellinen syy näihin vaskuliitti sairauksista ei yleensä tunneta. Kuitenkin, immuunijärjestelmän poikkeavuus ja verisuonten tulehdus on yhteisiä piirteitä. Jokaisessa muodossa vaskuliitti on oma ominainen kuvio oireiden, paljon riippuu siitä, mitä tietyissä elimissä vaikuttaa.

Esimerkkejä vaskuliitti ovat Kawasakin tauti, Behçetin tauti, polyarteriitti nodosa, Wegenerin granulomatoosi, cryoglobulinemia, Takayasu n arteritis, Churg-Strauss-oireyhtymän, jättiläinen solu arteritis (ajallinen arteritis), ja Henoch-Schönleinin purppura.

Vaskuliitti voi liittyä myös infektioita (kuten hepatiitti B), kemikaaleille (kuten amfetamiinien ja kokaiinin), lääkket, syöpiä (kuten lymfoomien ja multippeli myelooma), ja reumasairaudet (kuten nivelreuma ja systeeminen lupus erythematosus).