Medicina


Što je artritis? Što uzrokuje artritis?

Artritis je upala zajednički poremećaj koji sadrži. Zajedničko je područje tijela gdje dvije različite kosti susret. Zajedničke funkcije za pomicanje dijelova tijela povezana kosti. Artritis doslovno znači upala jednog ili više zglobova.

Artritis je često u pratnji bol u zglobovima. Zajednički bol je naziva artralgija.

Postoje mnoge vrste artritisa (oko 100 identificirane, a broj se povećava). Vrste u rasponu od onih koje se tiču trošenja i habanja hrskavice (kao što je osteoartritis) na one povezane s upalom proizlaze iz preaktivan imunološki sustav (kao što su reumatoidni artritis). Zajedno, mnoge vrste artritisa čine najčešća kronična bolest u Sjedinjenim Državama.

Uzroci artritisa ovisi o obliku artritisa. Uzroci uključuju ozljede (dovesti do osteoartritisa), metaboličkih abnormalnosti (kao što su giht i pseudogout), nasljedni čimbenici, izravni i neizravni utjecaj infekcije (bakterijskih i virusnih), i misdirected imunološki sustav sa autoimune bolesti (kao što je u reumatoidni artritis i sistemski eritemski lupus).

Artritis je klasificiran kao jedan od reumatskih bolesti. To su uvjeti koji se razlikuju pojedine bolesti, s različitim značajkama, tretmani, komplikacije, i prognoze. Oni su slični po tome što imaju tendenciju da se utječe na zglobove, mišića, ligamenata, hrskavica, i tetive, a mnogi imaju potencijal da utječu na druge unutrašnje dijelove tijela.