Medicina


Artritis u djetinjstvu (Mladež Artritis, Juvenilnog reumatoidnog artritisa)

Artritis u djetinjstvu? Nije da samo stare osobe bolesti?

Većina laici i mnogi liječnici ne cijenimo da je artritis u djece postoji. Za djecu koja i njihovim obiteljima, obrazovanje o stanju bitno. Mnoga djeca pate za mjeseci ili godina prije dijagnoze artritis je misao i pravilno postupanje počela. No, problem ne postoji kraj. Djeca s artritisom često imali poteškoća jer su njihovi nastavnici i školske kolege ne razumiju da djeca mogu razviti artritis. Oni nemaju pojma što očekivati od djeteta s artritisom ili o prirodi bolesti. Kao rezultat toga, kada je dijete konačno je dijagnosticiran artritis, obitelj može biti rečeno samo da bi ih staviti u invalidskim kolicima, jer “ništa ne može učiniti.” To je posve pogrešno!

Kako je čest artritis kod djece?

Artritis pogađa otprilike jedno dijete u svakom 1,000 u određenoj godini. Srećom, većina od tih slučajeva su blagi. Međutim, otprilike jedno dijete u svakom 10,000 će imati više ozbiljne artritis koji ne samo otići. Mnoga djeca imaju ono što se naziva akutnim upalnim artritisom nakon virusne ili bakterijske infekcije. Ovo artritis je često vrlo teške za kratko razdoblje, ali obično nestaje u roku od nekoliko tjedana ili mjeseci. Juvenilnog reumatoidnog artritisa (JRA) je najčešći tip artritisa koji traje nekoliko mjeseci ili godina u vrijeme. Juvenilni reumatoidni artritis također sada se zove artritis maloljetnika i maloljetnih artritisa nepoznatog uzroka (juvenilnim idiopatskim artritisom).

Koji su znakovi, simptomi, i liječenju različitih oblika maloljetničko reumatoidni artritis?

Postoje tri glavna oblika maloljetničko reumatoidni artritis (JRA), koji su klasificirani prema tome kako započeti. Ti oblici su pauciarticular (manje od četiri zglobova utjecati), poliartikularni (četiri ili više zglobova utjecati), i sistemski-napad (upala zglobova s visokim groznice i osipa).