Medicina


Sistemski-napad juvenilnog reumatoidnog artritisa

Često najteži oblik juvenilnog reumatoidnog artritisa je sistemska-napad JRA, također poznat kao bolest je još uvijek. Ovaj oblik juvenilnog reumatoidnog artritisa počinje s visokim groznice i osipa. To je vrlo važno u ovu postavku kako bi provjerili da je pacijent zaista ima sistemski-napad juvenilni reumatoidni artritis, a ne drugi uvjet, kao što su infekcije. Jedan od najvažnijih nalaza je u tome što groznica ide dalje, barem u dijelu za svaki dan u nekoga sa sistemskim-napad juvenilnog reumatoidnog artritisa. Obično je visoka temperatura jednom ili dva puta svaki dan. U to vrijeme, dijete izgleda vrlo bolestan i ne želi da se dotaknu, ali kad groznica ide dolje do normalne opet, oni izgledaju i osjećaju se bolje. Ponekad to ide sasvim daleko i nikada ne dolazi natrag. Drugi puta, groznice i osipa otići, ali artritis napreduje tijekom vremena i može biti vrlo teška. Ovaj oblik juvenilnog reumatoidnog artritisa mogu uključivati unutarnje organe i rijetko je “opasne po život” bolest.

Tretmani za sustavno-napad JRA su redovitom perioperacijskom lijekova (NSAR, kao što su ibuprofen i naproksen), hydroxychloroquine (Plaquenil), kortizon lijekova (kao što je prednison i prednizolona), metotreksat, i otporna na bolesti, anakinra (Kineret). Neka istraživanja ukazuju da thalidomide svibanj biti učinkovit tretman za djecu sa sustavnim-napad JRA.

Koje su neke druge oblike artritisa koji mogu utjecati na djecu?

Postoji nekoliko drugih oblika artritisa koji mogu utjecati na djecu i adolescente koji se može razmatrati odvojeno od juvenilnog reumatoidnog artritisa. Zanimljivo, ovih najčešće utječu na stariju djecu (veće od 8 godina) i mlade, dok je tipično juvenilni reumatoidni artritis najčešće pogađa malu djecu. Jedan od tih je tinejdžer koji je reumatoidni faktor pozitivan artritis uz sudjelovanje malih zglobova na rukama i nogama. Reumatoidni faktor je krvi test nalaz koji je prisutan u većine odraslih s reumatoidni artritis, ali je nema u većini djece s JRA. Ona je prisutna u ovoj grupi, jer obično su tinejdžeri koji imaju u odrasloj tipa reumatoidni artritis počinje rano. Budući da je počinju početkom, ovo je vrlo zabrinjavajući grupa, i ova djeca trebaju biti tretirane agresivno. Često oni će imati cjeloživotno artritis.

Drugi oblik artritisa koji je uobičajen u ovom “stariji” grupa je spondyloarthropathy. Ovo je obitelj u kojoj se bolesti artritis je isti, no povezani problemi su vrlo različiti. Tipični nalazi spondyloarthropathy su rano uključivanje kukova i drugih velikih zglobova. Dodatno, ovi oblici artritisa imaju tendenciju da se asimetrični (jednoj strani tijela je više teško pogođene od drugih). Ključno otkriće je da ta djeca ne samo da imaju upaljene zglobove, ali oni također imaju upale na mjestima gdje tkiva priključiti na kosti, kao što su tetiva i ligamenata. Često su gležanj ili peta bol zbog upale tetive umetanje u podnožju. U nekim slučajevima blage, tetiva upala nastaje bez vidljivog natečen zglobova.

Važno je prepoznati spondyloarthropathies kao različite od juvenilnog reumatoidnog artritisa, jer optimalno liječenje, nadgledanje, a ishod je vjerojatno da će biti drugačiji. Dodatno, čovjek mora gledati pažljivo dokaze za druge bolesti koje mogu biti povezane s spondyloarthropathies. To uključuje upalne bolesti crijeva, psorijaza, reaktivni artritis, i Behcet sindrom. Najviše zabrinjava djece s spondyloarthropathies su HLA B27 pozitivnih dječaka. Oni su na rizik za razvoj ankilozantni spondilitis. Međutim, većina djece s spondyloarthropathies čini da prilično dobro. Općenito, za djecu koja su HLA B27 negativni i nemaju povezane stanje, artritis je vjerojatno JRA da dolaze i odlaze u više navrata tijekom razdoblja od godine, ali je manje vjerojatno da će biti vrlo teškim ili destruktivno. Nažalost, imamo samo prepoznali djecu s spondyloarthropathies kao “različitih” Od sredine 1970-ih, pa nije dobro dugotrajno praćenje podataka je na raspolaganju još.