Medicina


Što uzrokuje osteoartritis?

Primarni osteoartritis najčešće se odnosi na starenje. Uz starenje, sadržaj vode povećava hrskavice, i proteina sastav hrskavice degenerira. Konačno, hrskavica počinje degenerirati do ljuštenja ili formiranje maleni crevasses. U naprednom slučajevima, tu je ukupni gubitak hrskavice jastuk između kosti u zglobovima. Ponavljajuća upotreba nositi zglobova tijekom godina mogu iritirati i rasplamsati hrskavice, uzrokujući bol u zglobovima i otekline. Gubitak hrskavice jastuk uzrokuje trenje između kostiju, što dovodi do bolova i ograničenja pokretljivosti zglobova. Upala hrskavica također može potaknuti nove outgrowths kosti (ostruge, također se spominju kao osteofita) da se formira oko zglobova. Osteoartritis povremeno se može razviti u više članova iste obitelji, podrazumijeva nasljedni (genetski) osnova za ovaj uvjet.
Normalna i artritis zglobova Ilustracija – Osteoartritis

Sekundarni osteoartritis uzrokovan druge bolesti ili stanja. Uvjeta koji mogu dovesti do sekundarnim osteoartritisom uključuju pretilost, ponovio traume ili operacije zajedničkih struktura, abnormalni spojevi pri rođenju (kongenitalne anomalije), giht, dijabetes, i drugih poremećaja hormona.

Pretilost uzrokuje osteoartritis povećanjem mehanički stres na hrskavicu. Zapravo, uz starenje, pretilost je najmoćniji faktor rizika za osteoartritisa koljena. Rani razvoj osteoartritisa koljena među težina vježbača Vjeruje se da je u dijelu s obzirom na njihove visoke tjelesne težine. Ponovljeni trauma zajedničkim tkiva (ligamenata, kosti, i hrskavicu) Vjeruje se da je dovesti do prijevremenih osteoartritisa koljena u nogometaše. Zanimljivo, studije nisu našli povećan rizik od osteoartritisa u dugo-udaljenost trkača.

Crystal depozita u hrskavici može uzrokovati degeneraciju hrskavice i osteoartritisa. Kristala mokraćne kiseline uzrok artritis u giht, dok kalcija kristali pirofosfat uzrok artritis u pseudogout.

Neki ljudi su rođeni s abnormalno formirane zglobovima (kongenitalne anomalije) koje su osjetljive na mehaničko trošenje, uzrokujući rano degeneracija i gubitak zglobne hrskavice. Osteoartritis u zglobovima kuka obično se odnosi na strukturne abnormalnosti ovih spojeva koji su prisutni od rođenja.

Hormonsko nadomjesno poremećaja, poput dijabetesa i poremećaja hormona rasta, također su povezani s ranim hrskavice nositi i sekundarnim osteoartritisom.