Medicina


Koji su simptomi osteoartritisa?

Osteoartritis je bolest zglobova. Za razliku od mnogih drugih oblika artritisa koji su sistemske bolesti, kao što su reumatoidni artritis i sistemski lupus, osteoartritisa ne utječe na druge organe u tijelu. Najčešći simptom je bol u osteoartritisa zahvaćenog zgloba(s) nakon ponavljajuća upotreba. Zajednički bol je obično lošije kasnije u dan. Tu se može oteklina, toplina, i škripu utjecati zglobova. Bol i ukočenost u zglobovima mogu se pojaviti nakon dugog perioda neaktivnosti (na primjer, sjedi u kazalištu). U teškim osteoartritisom, potpuni gubitak hrskavice jastuk uzrokuje trenje između kostiju, što uzrokuje bol u mirovanju ili bol s ograničenom prijedlog.

Simptomi osteoartritisa uvelike razlikuju od pacijenta do pacijenta. Neki pacijenti mogu biti oslabljen za njihove simptome. S druge strane, drugima svibanj imati izuzetno malo simptoma usprkos dramatičnom degeneracije zglobova očito na X-zrake. Simptomi mogu biti isprekidano. To nije neobično za bolesnika s osteoartritisom zglobova prstiju na rukama i koljenima da imaju dugogodišnje bezbolno intervalima između simptoma.

Osteoartritis koljena često je povezan s viškom težine gornjeg dijela tijela, s pretilosti, ili povijest ponavlja ozljede i / ili zajedničkih operacije. Progresivna degeneracija hrskavice zglobova koljena može dovesti do deformacija i van zakrivljenost koljena, koji se spominju kao “krivonog.” Osobe s osteoartritisom težina-ležište zglobova (kao što su koljena) mogu razviti šepati. Šepanje može pogoršati što više hrskavica degenerira. U nekih bolesnika, bol, hrom, i zajedničke disfunkcija ne može odgovoriti na lijekove ili druge konzervativne mjere. Dakle, teškim osteoartritisom koljena je jedna od najčešćih razloga za ukupno koljeno zamjena kirurških zahvata u Sjedinjenim Američkim Državama.

Osteoartritis od vratne kralježnice ili lumbalne kralježnice izaziva bol u vratu ili donjem dijelu leđa. Koštunjave spurs, zove osteofita, koje tvore uz artritis kralježnice mogu iritirati spinalnih živaca, uzrokuje teške bolove, obamrlost, i uzbudljivom zahvaćenih dijelova tijela.

Osteoartritis uzrokuje formiranja tvrdih, koštunjave proširenja malih zglobova na prstima. Klasična koštane proširenje malih spoja na kraju prstima se zove Heberden čvor, nazvana po vrlo poznati britanski liječnik. Koščat, usto što je rezultat kosti spurs od osteoartritisa u da su zajednički. Druga uobičajena koščat gumb (čvor) se javlja u srednjem spoju prstiju u mnogih bolesnika s osteoartritisom i naziva Bouchard je čvor. Dr.. Bouchard je poznati francuski liječnik koji je također studirao artritis pacijenata u kasnom 1800s. Heberden je i Bouchard čvorova ne može biti bolno, ali oni su često povezane s ograničenje pokreta zgloba. Karakteristične pojave ovih prst čvorovi mogu biti od pomoći u postavljanju dijagnoze osteoartritisa. Osteoartritis zajedničkog u podnožju nožni palac i stopalo dovodi do stvaranja čukalj. Osteoartritis na prstima i nožnim prstima može imati genetske osnove i može se naći u brojnim ženskih članova neke obitelji.