Medicina


Kako se dijagnosticira osteoartritisa?

Ne postoji test krvi za dijagnostiku osteoartritisa. Krvni testovi izvode isključiti bolesti koje mogu uzrokovati sekundarnim osteoartritisom, kao i isključiti druge artritis stanja koja mogu imitirati osteoartritisa.

X-zrake zahvaćenih zglobova može predložiti osteoartritisa. Zajedničke X-ray nalazi osteoartritisa uključuju gubitak zglobne hrskavice, suženje zglobnog prostora između susjednih kostiju, i kosti potiču stvaranje. Jednostavna X-ray testiranje može biti vrlo korisna za isključiti drugi uzroci bolova u određenom zajedničkom, kao i pomoći u donošenju odluka o tome kada kirurške intervencije treba smatrati.

Arthrocentesis često se obavlja u liječničkoj ordinaciji. Tijekom arthrocentesis, sterilnom iglom se koristi za uklanjanje zglobne tekućine za analizu. Zajednički tekućine analiza je korisna u isključivanju giht, infekcija, i drugih uzroka artritisa. Uklanjanje zglobne tekućine i injekcije kortikosteroida u zglobove tijekom arthrocentesis može pomoći osloboditi boli, oteklina, i upala.

Artroskopija je operativna tehnika kojom liječnik unosi gledanja cijevi u zajednički prostor. Nenormalnosti i oštećenja hrskavice i ligamenata može biti otkrivena, a ponekad i popraviti kroz arthroscope. Ako je uspješno, pacijenti mogu oporaviti od artroskopske operacije puno brže nego iz otvoreni zajedničke operacije.

Napokon, Pažljiva analiza lokacije, trajanje, i karakter zajedničkih simptoma i pojave u zglobovima pomaže liječniku u postavljanju dijagnoze osteoartritisa. Bony proširenje zglobova od obosti formacija je karakteristika osteoartritisa. Dakle, prisutnost Heberden čvorova, Bouchard čvorova, i bunions od stopala može ukazivati da je liječnik dijagnozu osteoartritisa.