Medicina


Što je za liječenje osteoartritisa?

Osim smanjenje mase i izbjegavanje aktivnosti koje djeluju prekomjerni stres na zglobne hrskavice, ne postoji specifičan tretman za zaustavljanje hrskavice degeneracija ili popraviti oštećene hrskavice u osteoarthritis. Cilj liječenja u osteoarthritis je smanjiti bol u zglobovima i upala, a poboljšanje i održavanje zajedničkih funkcija. Neki bolesnika s osteoartritisom imati minimalan ili nikakav bol i možda neće trebati liječenje. Drugi svibanj imati koristi od konzervativnih mjera, kao što su odmor, vježba, dijeta kontrolu smanjenje težine, fizički i radna terapija, i mehaničku potporu uređaji. Te mjere su naročito važne prilikom velikih, težina-ležište zglobova su uključeni, poput kukova ili koljena. Zapravo, čak i skromno smanjenje težine može pomoći smanjenju simptoma osteoartritisa velikih zglobova, kao što su koljena i kukova. Lijekovi se koriste kako bi nadopuniti fizičkih mjera je gore opisano. Lijekovi se mogu koristiti lokalno, uzima oralno, ili ubrizgava u zglobovima za smanjenje upala zglobova i bol. Kada konzervativne mjere ne uspijevaju kontrolirati bol i poboljšati funkciju zajedničkog, operacije može se smatrati.

Odmaranje bolovima zglobova smanjuje stres na zglobovima i ublažava bol i oticanje. Pacijenti su zamoljeni da jednostavno smanjiti intenzitet i / ili učestalost aktivnosti koje dosljedno uzrokovati bol u zglobovima.

Vježba obično ne pogoršati osteoartritis kada ih izvodi na razinama koje ne uzrokuju bol u zglobovima. Vježba je koristan u osteoartritis na nekoliko načina. Prvi, jača mišićni podršku oko zglobova. To također sprječava zglobova od “zamrzavanje” i poboljšava i održava pokretljivosti zglobova. Napokon, pomaže kod smanjenja težine i potiče izdržljivost. Primjena lokalnih topline prije i hladni oblozi nakon vježbanja može pomoći osloboditi boli i upale. Plivanje je posebno dobro prilagođen za bolesnika s osteoartritisom jer omogućava pacijentima da vježba uz minimalan utjecaj stresa na zglobovima. Druge popularne vježbe uključuju hodanje, stacionarni biciklizam, i lagani trening.

Fizioterapeuti mogu pružiti podršku uređaje, kao što su udlage, Lovački, šetači, i aparatić. Ovi uređaji mogu biti od pomoći u smanjenju stresa na zglobovima. Radni terapeut može procijeniti zahtjeve dnevnih aktivnosti i predložiti dodatne uređaje koji mogu pomoći ljudima na poslu ili kod kuće. Prst udlage može podržati pojedinih zglobova na prstima. Parafin vosak dips, topla voda upija, i noćna rukavice pamuk mogu pomoći olakšati simptome ruke. Spine simptomi mogu poboljšati s vrata ovratnikom, lumbalna steznik, ili čvrst madrac, ovisno o tome što su područja uključeni.

U mnogim bolesnika s osteoartritisom, blage protiv bolova kao što je aspirin i paracetamol (Tylenol) može biti dovoljno liječenje. Istraživanja su pokazala da acetaminofen dati u odgovarajućim dozama često može biti jednako učinkovit kao recept anti-upalni lijekovi u olakšavanja boli u osteoartritisa koljena. Budući da acetaminofen ima manje gastrointestinalnih nuspojava nego NSAR, posebno među starijim osobama, acetaminofen općenito željene početne lijekovi se daju bolesnicima s osteoartritisom. Medicine da se opustite mišiće u grč također može dati privremeno. Ublažavanje bolova kreme primjenjuju na koži iznad zglobova može pružiti olakšanje od artritisa bol manja. Primjeri uključuju capsaicin (ArthriCare, Zostrix), salycin (Aspercreme), metil salicilata (Ben-Gay, Ledeno Vruće), i mentol (Flexall).

Novi tretmani uključuju anti-upalne losion, diklofenaka (Voltaren Gel) i diklofenak patch (Flector Patch), koje se koriste za olakšanje od bolova osteoartritisa.

Nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAR) su lijekovi koji se koriste za smanjenje bolova i upale u zglobovima. Primjeri NSAR su aspirin (Ecotrin), ibuprofen (Motrin), nabumetone (Relafen.), i naproksen (Naprosyn). Ponekad je moguće koristiti NSAR za neko vrijeme i onda ih prekinuti za vrijeme bez recidiva simptoma, čime se smanjuje rizik nuspojava.

Najčešće nuspojave nesteroidnih protuupalnih lijekova uključuju gastrointestinalnog nevolji, kao što su želuca uzrujani, proljev grčevi, ulcers, pa čak i krvarenje. Rizik od ovih i drugih nuspojava raste u starijoj životnoj dobi. Noviji NSAR nazivaju COX-2 inhibitori su dizajnirani da imaju manje toksičnosti za želudac i crijeva. Budući da osteoartritis simptomi variraju, a mogu se povremeno, ovih lijekova može se dati tek kada se javljaju bolovi u zglobovima ili prije aktivnosti koje tradicionalno su donijeli na simptome.

Neke studije, ali ne sve, su predložili da alternativni tretman s dodacima prehrani glukozamina i kondroitina mogu olakšati simptome boli i ukočenost za neke ljude s osteoartritisom. Ovi dodaci su dostupni u ljekarnama i zdravstvenim-trgovinama hranom, bez recepta, Iako ne postoji izvjesnost o čistoći proizvoda ili doza aktivnih sastojaka, jer oni ne prate US. FDA. National Institutes of Health je studirao glukozamina i kondroitina u liječenju osteoartritisa. Njihovo početno istraživanje pokazalo samo manje koristi u olakšavanja bolova za one s najtežim osteoartritis. Daljnje studije, to je nada, će razjasniti mnoga pitanja u vezi doziranja, sigurnost, i djelotvornost ovih proizvoda za osteoartritisa. Bolesnicima koji uzimaju zgrušavanja krvi bi trebali biti oprezni prilikom uzimanja hondroitin kao što to može povećati krvi Thinning i dovesti do pretjeranog krvarenja. Riblje ulje supplement su pokazala da su neki anti-upalni svojstva, i povećanje prehrane riba unos i / ili uzimanje kapsula ribljeg ulja (Omega-3 kapsule) ponekad može smanjiti upalu od artritisa.

Dok usne kortizon općenito ne koristi u liječenju osteoartritisa, kada se ubrizgava direktno u upaljene zglobove, se brzo mogu smanjiti bol i vratiti funkciju. Budući da ponavljaju injekcija kortizona može biti štetno za tkiva i kostiju, su rezervirana za bolesnike s izraženije simptome.

Za istrajan bol teškim osteoartritisom koljena koji ne reagira na smanjenje tjelesne težine, vježba, ili lijekove, niz injekcija hijaluronske kiseline (Synvisc, Hyalgan) u zajednički ponekad može biti korisna, pogotovo ako kirurgija se ne smatra. Ovi proizvodi činiti se to funkcionirati za privremeno vraćanje debljine zglobne tekućine, omogućujući bolje podmazivanje i zajednički utjecaj sposobnost, a možda i izravno utječu na bol receptora.

Kirurgija se obično rezervirana za one bolesnike s osteoartritisom da je posebno teška i ne reagira na konzervativno liječenje. Artroskopija, objašnjeno gore, može biti korisna kada se hrskavica suze se sumnja da su. Osteotomija je kosti-uklanjanje postupak koji može pomoći pregrupirati neki od deformiteta u odabranih bolesnika, obično one s koljena bolesti. U nekim slučajevima, jako nazadovala zglobovi najbolje liječi fuzije (arthrodesis) ili zamjeni s umjetnim zajedničkim (artroplastika). Ukupno hip zamjena koljena i ukupno su sada najčešće izvode u županijskim bolnicama diljem SAD-a. To može donijeti dramatične bolova i poboljšanje funkcije.