Medicina


Koji su uzroci gihta i faktori rizika?

Osim nasljednih abnormalnosti u rukovanju mokraćne kiseline, ostali faktori rizika za razvoj gihta uključuju pretilost, prekomjerne tjelesne težine (osobito u mladih), umjerena do visoka alkohola, visoki krvni tlak, i nenormalan bubrega. Određeni lijekovi, kao što su diuretici thiazide (hidroklorotiazida [Dyazide]), niske doze aspirina, niacin, ciklosporin, tuberkuloze lijekova (pirazinamidom i etambutolom), i drugi također može uzrokovati povišena razina mokraćne kiseline u krvi i dovesti do gihta. Osim toga, određene bolesti dovesti do prekomjerne proizvodnje mokraćne kiseline u tijelu. Primjeri takvih bolesti su leukemije, limfomi, hemoglobina i poremećaji.

Zanimljivo, Jedna je studija pokazala povećane učestalosti abnormalno niske razine hormona štitnjače (hipotireoza) u bolesnika sa gihta.

U bolesnika na rizik od razvoja gihta, određenim uvjetima mogu potaknuti akutnog napada gihta. Ovi uvjeti uključuju dehidracije, ozljede na zajednički, groznica, prekomjerne prehrane, teških alkohola, i nedavne operacije. Giht napada potaknuta nedavnim operacije vjerojatno su povezani s promjenama u tijelu ravnotežu tekućine u bolesnika privremeno prekinuti normalne oralne tekućine u pripremi za i nakon operacije.