Medicina


Koji su simptomi gihta i znakove?

Mali zajednički na bazi nožni palac je najčešće mjesto akutni napad gihta artritis. Akutni napad artritisa kostoboljan u podnožju nožni palac medicinski naziva kostobolja. Drugi spojevi koji su obično zahvaćena uključuju gležnjeva, koljena, zapešća, prstiju, i laktovi. Akutni giht napada karakterizira brži početak bol u zahvaćenog zgloba slijedi toplinu, oteklina, crvenkaste boje, i označena nježnost. Nježnost može biti intenzivna, tako da čak i pokrivač dira kožu iznad zahvaćenog zgloba može biti nepodnošljiv. Pacijenti mogu razviti groznice s akutni giht napada. Te bolne napadi obično se povuku za nekoliko sati do dana, sa ili bez lijekova. U rijetkim slučajevima, napad može trajati tjednima. Većina pacijenata s giht će doživjeti ponovne pojave artritisa tijekom godina.

Mokraćna kiselina kristala može polog u sićušne vrećice ispunjene tekućinom (bursae) oko zglobova. Ovi kristali urata može potaknuti upalu u bursae, što dovodi do bolova i oteklina oko zglobova (stanje koje se naziva burzitis). U rijetkim slučajevima, giht dovodi do više kroničnim upala zglobova koja oponaša reumatoidni artritis.

U kronične (Tophaceous) giht, nodularna masa kristala mokraćne kiseline (tophi) depozit u različitim mekog tkiva područja tijela. Iako su najčešće nalaze kako tvrdi čvorovi oko prstiju, na savjete o laktovima, u ušima, i oko nožni palac, tophi čvorova može se pojaviti bilo gdje u tijelu. Oni su izvijestili u neočekivanim područjima kao što su u glasnica ili (rijetko) čak oko leđne moždine. Kada tophi pojaviti u tkivima, giht uvjet je osjetio da predstavljaju značajan preopterećenje mokraćne kiseline u tijelu.