Medicina


Što je za liječenje gihta?

Postoje dvije ključne koncepte bitne za liječenje gihta. Prvi, važno je da se zaustavi akutne upale zglobova pogođene kostoboljan artritis. Drugi, važno je adresa dugoročno upravljanje bolesti kako bi se spriječilo buduće kostoboljan artritis napada i smanjiti nadut tophi kristal depozita u tkivima.

Liječenje akutnog napada artritisa kostoboljan uključuje mjere i lijekovi koji smanjuju upalu. Sprječavanje budućnosti akutnog napada gihta je jednako važno kao i liječenje akutnog artritisa. Prevencija akutnog gihta uključuje održavanje odgovarajuće unos tekućine, smanjenje tjelesne težine, prehrambene promjene, smanjenje konzumiranja alkohola, i lijekove na niže razine mokraćne kiseline u krvi (smanjiti hiperurikemijom).

Održavanje odgovarajuće unos tekućine pomaže u sprječavanju akutnih napada gihta. Adekvatan unos tekućine također smanjuje rizik od pojave bubrežnih kamena formacija u bolesnika sa gihta. Alkohol je poznato da su diuretički efekte koji mogu pridonijeti dehidraciji i talože akutnog napada gihta. Alkohol također može utjecati na metabolizam mokraćne kiseline uzrokuju hiperurikemijom. Dakle, alkohol ima dvije glavne učinke koji se pogoršati giht za ometanje (usporavanje) izlučivanje mokraćne kiseline iz bubrega, kao i uzrok dehidracija, od kojih oba doprinose taloženja kristala mokraćne kiseline u zglobovima.

Giht dijeti

Promjene u prehrani mogu pomoći u smanjivanju razine mokraćne kiseline u krvi. Budući da su purin kemikalije pretvaraju po tijelu u mokraćne kiseline, purine hrane bogate su izbjegavati. Primjeri hrane bogate purini uključuju školjkaša i orgulje jelima kao što su jetra, mozak, bubrezi, i sweetbreads. Istraživači su izvijestili, u općenito, da se meso ili morskih plodova potrošnja povećava rizik od napada gihta, dok mliječne hrane potrošnja se činilo da se smanji rizik. Unos proteina ili purine bogat biljni potrošnja nije bila povezana s povećanim rizikom od gihta. Ukupni unos alkohola bila je snažno povezan s povećanim rizikom od gihta (piva i alkoholnih pića posebno su snažni faktori). Fruktoze iz kukuruza sirup u bezalkoholnim pićima također povećava rizik od gihta.

Smanjenje tjelesne težine može biti korisna u smanjivanju rizika od recidiva napada gihta. To se najbolje postiže smanjenjem masnoća i unosa kalorija, u kombinaciji s redovite aerobna tjelovježba program.