Medicina


Što je psorijatični artritis?

Psorijatični artritis je kronična bolest karakterizira upala kože (psorijaza) i zglobova (artritis). Psorijaza je čest kože uvjet koji utječu na 2% od Kavkaski stanovništva u Sjedinjenim Državama. To značajke pjegav, odrastao, crvena područja kože upalu s skaliranje. Psorijaza često utječe na vrhovima laktovima i koljenima, skalp, pupak, i oko genitalnog područja ili anusa. Približno 10% bolesnika koji su psorijaza i razviti povezane upalu njihovi spojevi. Pacijenti koji su upalni artritis i psorijaza dijagnosticira se kao vlasništvo psorijatični artritis.

Napad od psorijatičnog artritisa obično se javlja u četvrtom i petom desetljeću života. Muškarci i žene jednako su pogođeni. Kožne bolesti (psorijaza) i bolesti zglobova (artritis) često se pojavljuju odvojeno. In fact, kožne bolesti prethodi artritisa u gotovo 80% of patients. Međutim, artritis može prethoditi psorijaze u do 15% of patibolesnikaih bolesnika, dijagnoza psorijatičnog artritisa može biti teško ako artritis prethodi psorijaza je mnogo godina. In fact, neki paciZapravou imali artritis za više 20 godina prije nego što konačno pojavi psorijaze! Obrnuto, pacijenti mogu imati više od psorijaze 20 godina prije razvoja artritisa, što dovodi do krajnje dijagnozu psorijatičnog artritisa.

Psorijatični artritis je sistemska reumatske bolesti koje također mogu uzrokovati upalu u tjelesnim tkivima od spojeva osim kože, kao što je u očima, srce, pluća, i bubrega. Psorijatični artritis dijeli mnoge osobine s nekoliko drugih arthritic uvjetima, kao što su ankilozantni spondilitis, reaktivni artritis (nekad poznat kao Reiter sindrom), i artritis povezan s Crohnovom bolesti i ulceroznim kolitisom. Sva ova stanja mogu uzrokovati upalu kralježnice i drugih zglobova, i oči, koža, usta, i raznim organima. S obzirom na njihove sličnosti i tendencija da uzrokuje upalu kralježnice, ovi uvjeti zajedno se nazivaju “spondyloarthropathies.”