Medicina


Što su psorijatični artritis simptomi i znaci?

U većine bolesnika, psorijaza prethodi artritisa mjeseci do godina. Artritis često zahvaća koljena, gležnjevima, i zglobova u nogama. Obično, samo nekoliko zglobova su upaljene na vrijeme. Upaljeni zglobovi postaju bolni, natečen, vruće, i crvena. Ponekad, upala zglobova u prstima ruku ili nogu može uzrokovati oticanje cijelog znamenka, dajući im izgled “kobasica.” Krutost spoja je čest i obično je lošije u ranim jutarnjim satima. Manje često, psorijatični artritis može uključivati mnoge zglobova u tijelu u simetričan način, oponašajući uočeno kod reumatoidnog artritisa. Psorijatični artritis također mogu uzrokovati upalu kralježnice (spondilitisa) i sacrum, što uzrokuje bol i ukočenost u donjem dijelu leđa, zadnjica, vrat, i gornjeg dijela leđa. U rijetkim slučajevima, psorijatični artritis uključuje male zglobove na krajevima prstiju. Vrlo destruktivan oblik artritisa naziva “mutilans” može uzrokovati brzo oštećenja zglobova. Srećom, ovaj oblik artritisa je rijetka u bolesnika s psorijazom artritis.

Bolesnici s psorijatični artritis također mogu razviti upalu tetiva (tendinitis) i oko hrskavice. Upala tetive iza peta uzroke tendinitis Ahilove, dovesti do boli sa hodanje i penjanje stepenicama. Upala grudnog koša i hrskavice koja povezuje rebra prsne (sternum) može uzrokovati bol u prsima, kao što se vidi u costochondritis.

Osim od artritisa i spondylitis, psorijatični artritis može uzrokovati upale u drugim organima, kao što su oči, pluća, i aorte. Upala u obojeni dio oka (iris) uzrokuje iritis, bolno stanje koje može biti pogoršano jarko svjetlo kao iris otvara i zatvara otvor učenika. Kortikosteroidi ubrizgava izravno u oči su ponekad potrebne za smanjenje upale i spriječiti sljepoću. Upala u i oko pluća (pleuritis) uzrokuje bol u prsima, osobito s dubokim disanjem, kao i nedostatak daha. Upala aorte (aortitis) može uzrokovati curenje aortalni ventil ventila, dovodi do zatajenja srca i nedostatak daha.

Acne i noktiju promjene obično se vidi u psorijatični artritis. Pitinga i grebena su vidjeli u rukama i stopalima u 80% bolesnika sa psorijatičnim artritisom. Zanimljivo, ove karakteristične promjene noktiju su promatrana samo manjina od psorijaze pacijenata koji nemaju artritis. Acne je napomenuti da se pojavljuju u višim učestalost u bolesnika s psorijazom artritis. Zapravo, novi sindrom je opisan, karakterizira upala zgloba podstava (sinovitis), akne i pustules na noge ili dlanovi, obložen i upala kosti (hyperostosis), i kosti upala (upala kostiju). Ovaj sindrom je stoga dao sindrom eponim SAPHO.