Medicina


Što je tretman za psorijatični artritis?

Liječenje artritisa aspekata psorijatični artritis je objašnjeno u nastavku. Liječenju psorijaze i drugih organa koji su uključeni je izvan opsega ovog članka.

Obično, liječenju artritisa u psorijatični artritis uključuje kombinaciju anti-upalni lijekovi (NSAR) i vježbe. Ako je progresivna upala i zajedničke uništenje javljaju usprkos NSAR liječenje, jače lijekove kao što je metotreksat (Rheumatrex, Trexall), kortikosteroidi, i antimalarijskog lijekova (kao što su hydroxychloroquine, ili Plaquenil) su zaposleni.

Vježba programi se može obaviti kod kuće ili s fizioterapeuta i prilagođeno prema bolesti i fizičke sposobnosti svakog pacijenta. Warm-up istezanje, ili drugim tehnikama, kao što su vrući tuš ili toplinske aplikacije korisne za opuštanje mišića prije vježbe. Ice zahtjev nakon rutinske može pomoći minimalizirati post-vježbe bol i upala. Općenito, vježbe za artritis se izvode u svrhu jačanja i održavanje ili poboljšanje zajedničke raspon pokreta. Oni bi trebali biti učinjeno na redovnoj osnovi za najbolje rezultate.

Nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAR) su skupina lijekova koji pomažu u smanjenju upala zglobova, bol, i krutosti. Primjeri NSAR su aspirin, indometacina (Indocin.), tolmetin natrij (Tolectin), sulindac (Clinoril), i diklofenak (Voltaren). Njihov najčešći nuspojave uključuju želuca uzrujani i ulceracija. Oni također mogu uzrokovati krvarenja. Noviji NSAR nazivaju COX-2 inhibitori (poput celekoksiba ili Celebrex) izaziva probavne probleme rjeđe.