Medicina


Što je reaktivni artritis?

Reaktivni artritis je kronični oblik artritisa koji sadrži sljedeća tri uvjeta: (1) upala zglobova, (2) upala očiju (konjunktivitis), i (3) upale genitalija, urinarni, ili gastrointestinalnog sustava.

Ovaj oblik upala zglobova se zove “reaktivni artritis” jer je osjetio da se uključivati imunološki sustav koji je “reagirati” na prisutnost bakterijske infekcije u genitalnom, urinarni, ili gastrointestinalnog sustava. Prema tome, određeni ljudi imunološkog sustava su genetski čeka reagirati aberrantly kada su ta područja izložena određenih bakterija. Aberantno reakcija imunološkog sustava dovodi do spontane upale u zglobovima i oči. To može biti zbunjujući za pacijenta i liječnika kada infekcija dugo je prošlo u trenutku prezentacije s artritis ili upala oka.

Reaktivni artritis je, u prošlosti, od davnina nazivaju Reiter sindrom (pojam koji je izgubio naklonost zbog dr.. Hans Reiter's sumnjive prošlosti, jedan od oduševljeno prihvaćaju nacističke politike i medicinske gadosti).

Reaktivni artritis najčešće javlja kod pacijenata u njihovim 30s ili 40s, ali se može pojaviti u bilo kojoj dobi. Obliku reaktivnog artritisa koji se javlja nakon genitalne infekcije (veneričan) se češće javlja kod muškaraca. Oblik koji se razvija nakon infekcije crijeva (dizenterija) javlja u jednakom učestalošću u muškaraca i žena.

Reaktivni artritis se smatra sustavni reumatske bolesti. To znači da može utjecati na druge organe osim spojeva, uzrokujući upale u tkivima kao što su oči, mouth, skin, bubrezi, srce, i pluća. Reaktivni artritis dijeli mnoge osobine s nekoliko drugih arthritic uvjetima, kao što je psorijatični artritis, ankilozantni spondilitis, i artritis povezan s Crohnovom bolesti i ulceroznim kolitisom. Svaki od tih artritis uvjetima može uzrokovati slične bolesti i upala u kralježnici i ostalim zglobovima, oči, skin, moukožaiustaim organima. S obzirom na njihove sličnosti i tendencija da se rasplamsati kralježnice, ovi uvjeti zajedno se nazivaju “spondyloarthropathies.”