Medicina


Što uzrokuje reumatoidni artritis?

Uzrok reumatoidnog artritisa je nepoznat. Iako infektivnih agenasa kao što su virusi, bakterija, i gljivice su odavno sumnja, niti je dokazano da je uzrok. Uzrok reumatoidnog artritisa je vrlo aktivno područje istraživanja u svijetu. Smatra se da je tendencija da se razvije reumatoidni artritis može biti genetski naslijeđena. Također se sumnja da određene infekcije ili čimbenici u okolišu može izazvati aktivaciju imunološkog sustava u osjetljivih pojedinaca. Ovaj misdirected imunološki sustav onda napada tijelo vlastitog tkiva. Ovo dovodi do upale u zglobovima a ponekad iu različitim organima u tijelu, kao što su pluća ili oči.

Bez obzira na točan okidač, rezultat je imunološkog sustava koja je usmjerena s ciljem promoviranja upale u zglobovima i povremeno drugih tkiva u tijelu. Imunološke stanice, nazivaju limfociti, se aktiviraju i kemijski "glasnici" (citokini, kao čimbenik nekroze tumora / TNF, interleukin-1/IL-1, i interleukin-6/IL-6) su izraženi u upaljene područjima.

Okolišni čimbenici također čini da igra neku ulogu u uzrokovanju reumatoidni artritis. Na primjer, znanstvenici su izvijestili da je pušenje duhana povećava rizik od razvoja reumatoidnog artritisa.