Medicina


Koji su simptomi i znakovi reumatoidnog artritisa?

Simptomi reumatoidni artritis dolaze i odlaze, ovisno o stupnju upale tkiva. Kada tijelo tkiva su upaljene, Bolest je aktivna. Kada se upale tkiva splasne, bolest je neaktivan (u remisiji). Remisije može javiti spontano ili uz liječenje i može trajati tjednima, mjeseca, ili godine. Tijekom remisije, simptomi bolesti nestaju, i ljudi općenito osjećaju dobro. Kad bolest postane aktivna opet (vratiti se), se simptomi vrate. Povratak na aktivnost bolesti i simptomi se zove flare. Tijek reumatoidnog artritisa varira među pojedincima pogođenim, i razdoblja baklje i remisije su tipične.

Kad je bolest aktivna, Simptomi mogu uključivati umor, gubitak energije, nedostatak apetita, low-grade groznica, bolovi u mišićima i zglobovima, i krutosti. Mišića i ukočenost zglobova su obično najviše primjetan u jutarnjim satima i nakon razdoblja neaktivnosti. Artritis je čest tijekom ove bolesti baklje. Također tijekom baklje, spojeva često postaju crveni, natečen, bolan, i natječaj. To se događa zato što tkivo podstava od zajedničkog (synovium) postaje upaljene, rezultira u proizvodnji prekomjerne zglobne tekućine (sinovijalnoj tekućini). Synovium također zadeblja s upalom (sinovitis).

U reumatoidni artritis, više zglobovi obično su upaljene na simetričan uzorak (obje strane tijela utječe). Mali zglobovi obje ruke i zglobove često su uključeni. Jednostavne zadatke svakodnevnog života, Kao što okretanjem ručice i otvaranjem staklenki, može biti teško tijekom baklje. Mali zglobovi stopala su također često uključene. Povremeno, samo jedan zajednički je upaljena. Kada je samo jedan zajednički je uključen, artritis može oponašati upala zglobova uzrokovana drugim oblicima artritisa, kao što su giht ili zajednički infekcije. Kronična upala može dovesti do oštećenja tkiva, uključujući i hrskavice i kosti. To dovodi do gubitka hrskavice i erozije i slabost kostiju, kao i mišiće, rezultira zajedničkim deformacija, razaranje, i gubitak funkcije. Rijetko, reumatoidni artritis može čak utjecati na zajednički koja je odgovorna za pooštravanje naših glasnica promijeniti ton naš glas, cricoarytenoid zajednički. Kada se to zajednički je upaljena, može uzrokovati promuklost glasa.

Budući da reumatoidni artritis je sistemska bolest, njegova upala može utjecati na organe i dijelove tijela, osim spojeva. Upala žlijezde oči i usta mogu uzrokovati suhoću od tih područja i naziva se Sjogrenov sindrom. Reumatoidni upala pluća podstava (pleuritis) uzrokuje bol u prsima s dubokim disanjem, kratkoća daha, ili kašljanja. Plućno tkivo se također mogu postati upaljene, izbrazdan, a ponekad i kvržica na upale (rheumatoid nodules) razvijati u plućima. Upala tkiva (perikardijum) oko srca, naziva perikarditis, može uzrokovati bol u prsima koja se obično promjena u intenzitetu kada ležite ili nagnut prema naprijed. Reumatoidni bolest može smanjiti broj crvenih krvnih stanica (anemija) i bijelih krvnih stanica. Smanjena bijelih krvnih zrnaca može biti povezana s povećana slezena (naziva Felty sindrom) i može povećati rizik od infekcija. Tvrtka lumps ispod kože (rheumatoid nodules) se može reumatoidni čvorićina i prstiju gdje postoji česta tlak. Iako ovi čvorovi obično ne izaziva simptome, povremeno se može zaraziti. Živci mogu biti stegnut u zapešća uzrokovati sindrom karpalnog tunela. Rijetki, ozbiljna komplikacija, obično s dugogodišnjom reumatoidni bolesti, je upala krvnih žila (vaskulitis). Vaskulitis može oslabiti dotok krvi u tkiva i dovesti do smrti tkiva (nekroza). To je najčešće u početku vidljive kao sićušne crne područja oko noktiju kreveta ili čireva na nogama.