Medicina


Kako je reumatoidni artritis dijagnosticiran?

Prvi korak u dijagnozi reumatoidnog artritisa je sastanak između liječnika i pacijenta. Liječnik pregledava povijesti simptoma, ispituje spojeve upale i deformiteta, kože za reumatoidni čvorići, i druge dijelove tijela za upale. Određeni krvi i X-ray testovima često su dobiveni. Dijagnoza se temelji na uzorku od simptoma, raspodjela upaljene zglobove, i krv i X-ray nalaza. Nekoliko posjeta možda će biti potrebno prije nego što liječnik može biti siguran u dijagnozu. Liječnik s posebnim trening kod artritisa i oboljenja u vezi naziva rheumatologist.

Raspodjela zajedničkih upala je važno da se liječniku u postavljanju dijagnoze. U reumatoidni artritis, mali zglobovi na rukama, zapešća, noge, i koljena su obično upaljene u simetrična raspodjela (utječu na obje strane tijela). Kada je samo jedan ili dva zgloba su upaljene, dijagnoza reumatoidnog artritisa postaje sve teže. Liječnik zatim može obavljati i druge testove da se isključe artritis zbog infekcije ili giht. Otkrivanje reumatoidnog čvorića (gore opisano), najčešće oko koljena i prsti, mogu predložiti dijagnostiku.

Abnormalni antitijela mogu se naći u krvi osoba s reumatoidnim artritisom. Antitijela zove “rheumatoid factor” mogu se naći u 80% bolesnika. Citrulin antitijela (također se spominju kao anticitrulline antitijela, anticyclic citruliniranih peptida antitijela, i anti-CCP) je prisutna kod većine ljudi s reumatoidnim artritisom. To je korisno u dijagnostici reumatoidnog artritisa pri ocjenjivanju slučajeva neobjašnjen upala zglobova. Test za citrulin antitijela je najviše od pomoći u potrazi za uzrokom prethodno nedijagnosticiran upalni artritis kada tradicionalni krvni test za reumatoidni artritis, rhreumatoidni faktornije prisutan. Citrulin antitijela su osjećali da predstavljaju ranijim fazama reumatoidni artritis u ovu postavku. Drugi antitijela zove “antinuklearna antitijela” (POČETNA) je također često naći u osoba s reumatoidnim artritisom.

Test krvi se zove brzina sedimentacije (sed stopa) je mjera koliko brzo crvenih krvnih stanica padne na dno epruvete. Sed stopa koristi se kao sirova mjera upale u zglobovima. Sed stopa je obično brže tijekom bolesti baklji i sporije tijekom remisije. Još jedan krvni test koji se koristi za mjerenje stupnja upale prisutna u tijelu je C-reaktivni protein. Testiranje krvi može otkriti anemiju, od anemije je čest u reumatoidnom artritisu, posebno zbog kronične upale.

Reumatoidni faktor, POČETNA, sed stopa, i C-reaktivni protein testovi također može biti abnormalan u druge sustavne autoimune i upalne uvjetima. Dakle, abnormalnosti u krvi ovim testovima sami nisu dovoljni za tvrtku dijagnozu reumatoidnog artritisa.

Zajednički X-zrake mogu biti normalna ili tek pokazati oteklina mekih tkiva početkom u bolesti. Kako bolest napreduje, X-zrake mogu pokazati koštani erozije tipično za reumatoidni artritis u zglobovima. Zajednički X-zrake također može biti korisna u praćenju napredovanja bolesti i oštećenja zglobova tijekom vremena. Bone skeniranje, radioaktivni postupak, također se može koristiti za dokazivanje upala zglobova. MRI skeniranje se također može koristiti za dokazivanje oštećenja zglobova.

American College of Rheumatology razvila sustav za klasifikaciju reumatoidni artritis koji prvenstveno se temelji na X-ray izgled zglobova. Ovaj sustav pomaže medicinskih profesionalaca klasificirati težini Vaše reumatoidnog artritisa.

Stupanj I.

* nema štete vidjeti na X-zrake, iako postoji svibanj biti znakovi kosti proreda

Faza II

* na X-ray, dokaz o kosti proreda oko zajedničkog sa ili bez male kosti štete

* blagi oštećenja hrskavice moguća

* pokretljivosti zglobova može biti ograničeno; nema zajedničkog deformiteti promatranom

* atrofija mišića susjednih

* abnormalnosti mekih tkiva oko zajedničkog moguće

Faza III

* na X-ray, dokaz oštećenja hrskavice i kosti i kosti stanjivanje oko zajedničkog

* zajedničke deformacija bez stalnog ukrućenje ili fiksacija zajedničkog

* opsežna mišića Atrofija

* abnormalnosti mekih tkiva oko zajedničkog moguće

Stage IV

* na X-ray, dokaz oštećenja hrskavice i kosti i osteoporoze oko zajedničke

* zajedničke deformacija sa stalnim fiksacije zajedničkog (tekstu ankiloze)

* opsežna mišića Atrofija

* abnormalnosti mekih tkiva oko zajedničkog moguće

Reumatologa također klasificirati funkcionalni status osoba s reumatoidnim artritisom kako slijedi:

* Klasa I: u potpunosti u stanju obavljati uobičajene aktivnosti svakodnevnog života

* Klasa II: u mogućnosti obavljati uobičajene self-care i radne aktivnosti, ali ograničene u aktivnostima izvan posla (kao što su igranje sportovi, kućanske poslove)

* Klasa III: u mogućnosti obavljati uobičajene aktivnosti self-care, ali ograničeno na radu i drugim aktivnostima

* Klasa IV: ograničena sposobnost za obavljanje uobičajenih self-care, rad, i druge aktivnosti

Liječnik može odlučiti da obavlja dužnost postupak zove arthrocentesis. U tom postupku, sterilna igla i šprica se koriste za odvod zglobne tekućine iz zajedničkog za studij u laboratoriju. Analiza zglobne tekućine u laboratoriju može pomoći da se isključe drugi mogući uzroci artritis, kao što su infekcija i gihta. Arthrocentesis također može biti korisna u olakšavanja zajedničke oteklina i bol. Povremeno, kortizon lijekovi se ubrizgava u zajednički tijekom arthrocentesis kako bi se brzo osloboditi zajedničke upalu i dodatno smanjiti simptome.