Medicina


Kako se liječi reumatoidni artritis?

Ne postoji poznati lijek za reumatoidni artritis. Do danas, Cilj liječenja u reumatoidni artritis je da se smanji upala zglobova i bol, povećala zajedničke funkcije, i spriječiti uništenje zajedničke i deformiteta. Rana medicinska intervencija je pokazala da je važno za poboljšanje ishoda. Agresivni menadžment može poboljšati funkciju, zaustaviti oštećenje zglobova prati na X-zrake, i spriječiti nesposobnost za rad. Optimalno liječenje bolesti uključuje kombinaciju lijekova, odmor, joint-vježbe za jačanje, zajedničke zaštite, i pacijenta (i obitelji) obrazovanje. Liječenje je prilagođeno prema mnogim čimbenicima, kao što su aktivnosti bolesti, vrste spojeva koji su uključeni, opće zdravlje, dobi, i pacijent zanimanje. Liječenje je najuspješnije kad je uska suradnja između liječnika, pacijent, i članovi obitelji.

Dvije klase lijekova se koristi u liječenju reumatoidnog artritisa: brzo-djelujući “prvi-line lijekova” i sporo djelujući “drugi-line lijekova” (također se spominju kao bolesti modificiranje antireumatski lijekovi ili DMARDs). U prva linija lijekova, kao što su aspirin i kortizon (kortikosteroidi), se koristi za smanjenje bolova i upala. U sporo djelujući drugi-line lijekova, kao zlato, metotreksat, i hydroxychloroquine (Plaquenil), promicati bolesti remisije i spriječiti uništenje zajedničke progresivna, ali oni nisu anti-upalne agenti.

Stupanj destruktivnosti reumatoidnog artritisa varira među pojedincima pogođenim. Oni s neuobičajeno, manje destruktivno oblika bolesti ili bolesti koja je ušutka nakon godina djelovanja (“izgorjelo je” reumatoidni artritis) se može upravljati s odmora i bol i anti-upalni lijekovi sami. Općenito, međutim, Funkcija je poboljšana i invalidsko i zajedničko rušenje su svedeni na minimum kad je stanje tretira ranije s drugi-line lijekova (bolesti modificiranje antireumatski lijekovi), čak i nekoliko mjeseci od dijagnoze. Većina ljudi zahtijevaju agresivnije drugi-line lijekova, kao što je metotreksat, uz anti-upalni agensi. Ponekad ovi drugi-line lijekovi se koriste u kombinaciji. U nekim slučajevima sa teškim zajedničkim deformacija, kirurgija svibanj biti potrebno.