Medicina


Što je sarkoidoza?

Sarkoidoza je bolest koja proizlazi iz određene vrste upala tkiva u tijelu. Ona se može pojaviti u gotovo bilo kojem tijelu organ, ali to počinje najčešće u pluća ili limfnim čvorovima.

Uzrok sarkoidoze je nepoznat. Bolest se može pojaviti iznenada i nestao. Ili to može razvijati postupno i ići na proizvesti simptome koje dolaze i odlaze, ponekad i za život.

Kao što je sarkoidoza napreduje, mikroskopski grude specifičan oblik upale, naziva granuloma, pojavljuju u zahvaćenom tkivu. U većini slučajeva, tih granuloma razjasniti, sa ili bez liječenja. U nekoliko slučajeva u kojima granulomi ne liječi i nestaju, tkiva imaju tendenciju da ostanu upaljene i postati ožiljcima (fibroze).

Sarkoidoza je prvi put identificiran preko 100 godina dva dermatologa radi samostalno, Dr. Jonathan Hutchinson u Engleskoj i dr.. Cezar Boeck u Norveškoj. Sarkoidoza je izvorno nazvan Hutchinson bolest ili Boeck bolest. Dr. Boeck otišao naDr.odnim današnji naziv za bolest od grčke riječi “kovčeg” i “OID,” znači tijelo poput. Pojam opisuje kože eruptions koje su često uzrokovane bolesti.