Medicina


Znakovi i simptomi koji upućuju na moguće sarkoidozom

Osim pluća i limfne čvorove, organa veću vjerojatnost od drugih da obole od sarkoidoze su jetra, koža, srce, živčani sustav, i bubrega, u tom redoslijedu učestalosti. Pacijenti mogu imati simptome vezane uz određeni organ utječe, oni mogu imati samo opći simptomi, ili mogu biti bez simptoma uopće. Simptomi se mogu razlikovati prema tome koliko dugo je bolest u tijeku, gdje su formiranje granuloma, koliko tkiva postao utječe, i da li je granulomatozna proces je još uvijek aktivan.

Čak i kada nema simptoma, liječnik ponekad može otkriti znakove sarkoidoze tijekom rutinskog pregleda, obično prsima x- zraka, ili prilikom provjere još jedan prigovor. Bolesnika dobi i rase ili etničke grupe mogu podići dodatne crvena zastava da znak ili simptom bolesti može biti u vezi sa sarkoidozom. Proširenje pljuvačne žlijezde ili suza i ciste u koštanog tkiva također su među sarkoidozom signale.

Pluća su obično prvo mjesto su uključeni u sarkoidoze. Doista, oko devet od 10 bolesnika sa sarkoidozom su neke vrste problema pluća, s gotovo jedna trećina od tih bolesnika pokazuje neke respiratorne simptome, obično kašalj, bilo suho ili ravnodušnost, i dispneja. Povremeno, pacijenti imaju bolove u prsima i osjećaj stezanja u prsima.

Smatra se da od sarkoidoze pluća počinje upala alveole (alveolitis), maleni sac-like zračnosti u pluća gdje se ugljični dioksid i kisik se razmjenjuju. Alveolitis ili bistri spontano ili dovodi do stvaranja granuloma. Na kraju fibroza može stvoriti, uzrokujući pluća za disanje ukrutiti i stvaranje još teže.

Eye bolesti se javlja u oko 20%-30% bolesnika sa sarkoidozom, osobito u djece koji su dobili bolest. Gotovo bilo koji dio oka se može utjecati-membrana kapaka, rožnjača, Vanjski sloj očne jabučice (bjeloočnice), retina, i leća. Angažman oko može započeti bez simptoma uopće ili s crvenilo ili suzne oči. U nekoliko slučajeva, katarakta, glaukom, i sljepilo može dovesti do.

Koža je zahvaćena u oko 20% bolesnika sa sarkoidozom. Koža sarkoidoze je obično označen malim, podigli mrlje na licu. Povremeno, zakrpe su purplish u boji i većim. Zakrpe se mogu pojaviti na nogama, lice, i stražnjice.

Ostali simptomi uključuju eritema nodosum, uglavnom na nogama i često popraćeno artritisa u gležnjevima, laktovi, zapešća, i ruke. Eritema nodosum obično ide dalje, ali i drugih problema kože mogu izdržati.

Povremeno (1%-5%), Sarkoidoza može dovesti do živčanog sustava problemi. Na primjer, sarcoid granulomi se mogu pojaviti u mozgu, kičmena moždina, i lica i optičke živce. Paralize lica i druge simptome oštećenja živaca poziv za hitan tretman s lijekovima kao što su velike doze kortizona (vidi u nastavku). Također, ljudi sa sarkoidozom može imati depresiju koja je povezana s aktivnošću bolesti te je osjetio da se, djelimično, zbog misdirected imunološki sustav.

Simptomi se mogu pojaviti iznenada, a zatim nestaju. Ponekad, međutim, mogu nastaviti tijekom života.