Medicina


Kako se liječi sarkoidoza?

Srećom, mnogi bolesnici sa sarkoidozom ne zahtijevaju liječenje. Simptomi, uostalom, se obično ne onesposobljavanje i imaju tendenciju da nestanu spontano.

Kada se terapija preporuča se, Glavni cilj je zadržati u plućima i ostalim ugroženim organa radi i za ublažavanje simptoma. Bolest se smatra neaktivnim jednom simptomi nestati. Nakon mnogo godina iskustva kod liječenja bolesti, kortikosteroidne lijekove ostaju primarni tretman za upale i formiranje granuloma. Prednisone je vjerojatno kortikosteroid najčešće propisane danas. Nema tretman u ovom trenutku preokrenuti pluća ožiljaka (fibroza) koje bi mogle biti prisutne u naprednim sarkoidoze. Više od jedan test je potrebno dijagnosticirati sarkoidozom.

Testovi se također može pokazati ako se bolesnika sa sarkoidozom dobivanje bolje. Povremeno, test krvi pokazat će visoku razinu kalcija u krvi u pratnji sarkoidozom. Razlozi za to nisu jasni. Kad se ne dogodi, pacijent se može savjetuje se izbjegavanje hrane bogate kalcijem, vitamin D, ili suncu, ili da se prednisone (ovo kortikosteroidima obično brzo preokreće stanje).

Budući da sarkoidoze može nestati čak i bez terapije, čak i liječnici ponekad ne slažu o tome kada započeti liječenje, što doza propisati, i koliko dugo nastaviti lijek. Liječnik odluka ovisi o sustavu organa koji su uključeni i koliko daleko upala je napredovala. Ako se bolest, kako se čini teškim, posebice u plućima, oči, srce, živčani sustav, slezena, ili bubrezi, liječnik može propisati kortikosteroid.

Kortikosteroidima liječenje obično rezultira u poboljšanju. Simptomi često početi opet, međutim, kada je prestao. Tretman, dakle, mogu biti potrebne za nekoliko godina, ponekad sve dok bolest ostaje aktivan ili da se spriječi povratak.

Česti pregledi su važni, tako da liječnik može nadzirati bolest i, ako je potrebno, prilagoditi liječenje.

Kortikosteroidi, na primjer, mogu imati nuspojave: promjene raspoloženja, oteklina, i dobitak na težini, jer tretman ima tendenciju da čine tijelo držati na vodi; visoki krvni tlak; visokog krvnog šećera; i žudnja za hranom. Dugoročno korištenje može utjecati na želudac, koža, i kosti. Ova situacija može dovesti do bolova u trbuhu, čir, ili akne ili uzrokovati gubitak kalcija iz kostiju. Međutim, ako se uzima u kortikosteroidne pažljivo propisan niskim dozama, koristi od liječenja obično su daleko veće od problema.

Osim kortikosteroid, razni drugi lijekovi su pokušali, ali njihova učinkovitost nije dokazana u kontroliranim studijama. Ovi lijekovi uključuju klorokin (Aralen) i D-penicilaminom. Nekoliko lijekovi kao što su klorambucil (Leukeran.), azathioprine (Imuran.), metotreksat (Rheumatrex, Trexall), i ciklofosfamid (Cytoxan), koje bi mogle suzbiti alveolitis ubijajući stanice koje proizvode granulomi, Također su korišteni. Niti su ocijenili u kontroliranim kliničkim ispitivanjima, i rizik korištenja ovih lijekova mora se usporediti usko surađuje s prednosti u prevenciji oštećenja organa od bolesti. Oni se ne smiju koristiti trudnice.

Ciklosporin, a lijekovi široko koristi u transplantacije potisnuti imunološku reakciju, procijenjena je u jednom kontrolira suđenje. Utvrđeno je da se neuspješnim. U novije vrijeme, thalidomide (Thalomid) se uspješno koristi u ograničenom broju pacijenata i činilo se da poboljšanje plućne funkcije i liječiti lezije na koži. Infliximab (Remicade) nedavno je prijavljen kao učinkovit u liječenju bolesnika sa sarkoidozom.

Postoji mnogo neodgovorenih pitanja o sarkoidozom. Identificiranje agent koji uzrokuje bolest, uz upalne mehanizme koji postavljaju pozornicu za alveolitis, granulom formiranje, i fibroza koji karakterizira bolest je glavni cilj istraživača sa sarkoidozom. Razvoj pouzdanih metoda dijagnoze, liječenje, i na kraju, prevencija sarkoidoze je krajnji cilj.

Izvorno, znanstvenici su mislili da sarkoidoze je uzrokovan stečena stanja imunološke inertnosti (anergy). Ovaj pojam je revidiran kada bronhoalveolarni lavat tehnici pružaju pristup ogromnom niz stanica i stanica-derived posrednici koji rade u plućima bolesnika sa sarkoidozom. Sarkoidoza je sada vjeruje da je povezan s kompleksna mješavina imunoloških poremećaja koji uključuju istovremenu aktivaciju, kao i depresija, određenih imunoloških funkcija.