Medicina


Što je tretman za skleroderme?

Liječenje skleroderme je usmjerena prema pojedincu značajka(s) utječu na različitim dijelovima tijela.

Agresivni tretmani visinama krvnog tlaka su iznimno važna u sprečavanju zatajenja bubrega. Krvnog tlaka lijekovima, osobito angiotenzin konvertirajućeg enzima (ACE) inhibitor klase lijekova , kao što su kaptoprila (Capoten), se često koriste.

Nedavni podaci ukazuju da kolhicina može biti korisna u smanjenju upala i nježnosti da povremeno prati calcinosis čvorića na koži. Skin svrbež može biti razriješen s losione (emollients) kao što su Eucerin i Lubriderm.

Blagi Raynaud's fenomen može zahtijevati samo ruku zatopljenja i zaštitu. Niske doze aspirina često se dodaje kako bi se spriječilo sićušnih krvnih ugrušaka u prstima, poglavito u bolesnika s poviješću prsta ulceracija. Umjereno Raynaud's fenomen može pomoći lijekovima koji otvaraju arterije, kao što su nifedipin (Procardia., Adalat) i nicardipine (Cardene), ili tematska nitroglicerin primijeniti najviše pogođeni znamenka (Najučinkovitiji na stranama znamenka gdje su arterije). Nježno primijeniti splinting prst može zaštititi tender tkiva. (Važno je da ne stisnuti sitne arterije na strane prstima kad ih štite sa udlagama, proteza, ili band-aid materijala.) Klase lijekova koji se obično koristi za depresiju, zove serotonin povrat inhibitori, kao što je fluoksetin (Prozac), ponekad može poboljšati cirkulaciju utjecati znamenka. Teška Raynaud's fenomen može zahtijevati kirurški zahvati, kao što su oni prekinuti živci na prst koje potiču suženje krvnih žila (digitalni sympathectomy). Ulceracija na prstima može zahtijevati tematska ili oralni antibiotici.

Jednjak iritacije i gorušica može biti razriješen s omeprazol (Prilosec), Esomeprazol. (Nexium), ili lanzoprazol (Prevacid). Antacidi također može biti korisna. Podizanje uzglavlje kreveta može smanjiti back-protok kiseline u jednjak koji uzrokuje upalu i žgaravica. Izbjegavanje kofein i pušenje također pomaže.

Zatvor, grčevi, i proljev ponekad je uzrokovana bakterijom koja se može liječiti s tetraciklin ili eritromicin. Istraživanja su pokazala da eritromicin može se koristiti. Povećana unos tekućine i vlakana unos su dobre opće mjere.

Razdražen, svrbljiv suhe kože može pomoći emollients kao Lubriderm, Eucerin, Bag balzam histamina 2 blokatori, ili trazodonom (Desyrel.).

Telangiectasias, kao što su one na licu, može biti tretirana s lokalnim laserske terapije. Izlaganje suncu treba svesti na minimum, jer može pogoršati telangiectasias.

Približno 10% pacijenata s grba inačice razviti povišeni pritisak u krvnim žilama u pluća (plućna hipertenzija). Abnormalno povišen krvni tlak arterije koje opskrbljuju pluća često se liječi kalcijski antagonist lijekova, kao što su nifedipin (Procardia.), i krv-thinning lijekova (antikoagulansa). Više teške plućne hipertenzije može pomoći kontinuiranom infuziju ili udisanja prostaciklina (Iloprost). Preuzeta od strane usta, bosentan (Tracleer), je sada također dostupan za liječenje plućne hipertenzije. Dodatno, Sildenafil (Viagra) i tadalafil (Cialis) su FDA odobren za liječenje plućne hipertenzije.

Dodatno, lijekovi se koriste za suzbijanje pretjerano aktivan imunološki sustav koji izgleda kao da se spontano uzrok bolesti u organima. Lijekovi se koriste u ovu svrhu uključuju penicilaminom, azathioprine (Imuran., Azasan), i metotreksatom (Rheumatrex, Trexall). Nedavna su istraživanja pokazala da niske doze penicilaminom (Ovisi, Cuprimine) (125 mg svaki drugi dan) je kao učinkovit kao što je ranije koristili visoke doze penicilaminom, s manje toksičnosti. Ozbiljna upala pluća (alveolitis) može zahtijevati imunosna supresija s ciklofosfamida (Cytoxan) zajedno s Prednisone (Deltasone., Prije Liquid). Optimalno liječenje skleroderme bolesti pluća je područje aktivnog istraživanja. Matičnih stanica transplantation se istražuje kao mogući izbor.

Bez lijekova je utvrđeno da je univerzalno primjenjiv za sve bolesnike s skleroderme. U pojedinog bolesnika, bolesti mogu biti blagi i ne zahtijevaju liječenje. U nekim, bolest je ravaging i uporan.