Medicina


Kako se Sjogrenov sindrom dijagnosticira?

Dijagnoza Sjogrenov sindrom uključuje otkrivanje obilježja suhoće očiju i usta. Suhoća očiju može se odrediti u ambulanti za testiranja oka je sposobnost da mokri malo testiranja papirnu traku pod kapak (Glazbom test pomoću Schirmer suza test trake). Više sofisticirane testiranje se može obaviti po okulist (oftalmolog).

Žlijezde slinovnice može postati veći i otvrdne ili postaju javni natječaj. Pljuvačnih žlijezda, upala se može otkriti radiološkom nuklearne medicine pljuvačne skenira. Također, smanjena sposobnost pljuvačne žlijezde za proizvodnju sline može se mjeriti s testiranja sline. Dijagnoza snažno je podržan od strane abnormalnih nalaza biopsije pljuvačnih žlijezda tkiva-.

Žlijezde donje usne se često koriste za dobivanje biopsije uzorak sline, žljezdanog tkiva u dijagnostici Sjogrenov sindrom. Donja usna pljuvačne žlijezda-biopsija Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji sa kirurg izradu maleni rez na unutarnji dio donje usne izložiti i ukloniti uzorak sitnih žlijezda slinovnica u roku od.

Bolesnici sa sindromom obično Sjogrenov proizvesti razne dodatne antitijela protiv tkiva (autoprotutijela). To može biti otkrivena kroz test krvi, a uključuju antinuklearnih antitijela (POČETNA), koje su prisutne u gotovo svih bolesnika. Tipični antitijela koji se nalaze u većini, ali ne svih pacijenata, su SS-a SS-B protutijela (Sjogrenov sindrom i B antitijela), reumatoidni faktor, štitnjače protutijela, i drugi. Niske crvene krvne slike (anemija) i abnormalne krvne razine markera upale (brzina sedimentacije) su vidjeli.