Medicina


Kako se liječi Sjogrenov sindrom za?

Liječenje bolesnika s Sjogrenov sindrom je usmjerena prema određenim područjima tijela koje su uključeni i prevenciji komplikacija kao što su infekcije. Ne postoji lijek za Sjogrenov sindroma.

Suhoća očiju može pomoći umjetne suze, koristeći oku-maziva mast noću, i umanjuje korištenje sušila za kosu. Kada suhoća postaje značajan, oftalmolog može priključiti suzni kanal zatvoren, tako da pokrivaju suze u oku više. Ciklosporin kapi za oči (Restasis) su odobreni lijekom kapi za oči koje mogu smanjiti upalu od suza žlijezde, čime se poboljšava svoju funkciju. Znakovi infekcije oka (konjunktivitis), kao gnoj ili pretjeranog crvenilo ili bol, trebaju biti ocijenjeni od strane liječnika. Dijetetski dodatak lanenog ulja također mogu imati koristi oko suhoća.

Suha usta može pomoći pijenje puno tekućine, ovlaživanje zraka, i dobro stomatološka skrb kako bi se izbjeglo kvarenja zuba. Žlijezde mogu biti stimulirane za proizvodnju sline za sisanje limuna bez šećera ili kapi glicerin briseve. Dodatni tretmani za simptom suha usta su lijekovi na recept koji su sline stimulanse, kao što su pilokarpin (Salagen) i cevimeline (Evoxac). Ovi lijekovi treba izbjegavati ljudi s određenim bolestima srca, astma, ili glaukoma. Umjetni pripravci sline mogu olakšati mnoge probleme povezane sa suhim ustima. Mnogi od tih vrsta agenata su dostupni kao over-the-counter proizvodima, uključujući i pasta za zube, guma, i za ispiranje usta (Biotene). Numoisyn tekućine i pastile su također dostupni za liječenje suhoće usta. Vitamin E ulje se koristi sa nekim uspjehom. Infekcije usta i zube treba riješiti što je prije moguće kako bi se izbjegle teže komplikacije. Vrijedne stomatološka skrb je vrlo važno.

Slanovodan (slan) nosni sprejevi mogu pomoći suhoće u odlomcima nos. Vaginalni lubrikant treba uzeti u obzir za seksualni odnos ako je suhoća rodnice ako je problem.

Hydroxychloroquine (Plaquenil) je korisno za neke manifestacije Sjogrenov sindrom. Ozbiljne komplikacije, kao što je vaskulitis, može zahtijevati imunološki suzbijanje lijekova, uključujući kortizon (Prednisone i drugi) i / ili azatioprin (Imuran.) ili ciklofosfamid (Cytoxan).

Infekcije, koje se mogu zakomplicirati Sjogrenov sindrom, se obratio s odgovarajućim antibioticima. Rak limfnih čvorova (limfoma), rijetka komplikacija Sjogrenov sindrom, se tretira neovisno.