Medicina


Što uzrokuje lupus? Je li nasljedni?

Precizan razlog za nenormalan autoimune bolesti koja uzrokuje lupus nije poznat. Naslijeđeni gena, virusa, ultraljubičasto svjetlo, i neki lijekovi svi mogu igrati neku ulogu.

Genetski čimbenici povećavaju sklonost za razvoj autoimunih bolesti, i autoimune bolesti kao što su lupus, reumatoidni artritis, i autoimuni poremećaji štitnjače češći su kod rođaka oboljelih od lupusa od opće populacije. Neki znanstvenici vjeruju da je imunološki sustav u lupus je lakše stimulirana vanjskim čimbenicima kao što su virusi ili ultraljubičasto svjetlo. Ponekad, od simptoma lupus mogu biti precipitated ili pogoršani samo kratko vrijeme izlaganja suncu.

Također je poznato da neke žene sa SLE može doživjeti pogoršanje njihovih simptoma prije njihovog menstrualnog perioda. Ovaj fenomen, zajedno sa ženskim prevlast SLE, sugerira da ženski hormoni imaju važnu ulogu u izražavanju SLE. Ova hormonska odnos je aktivno područje u tijeku studija znanstvenika.

U novije vrijeme, istraživanja pokazala su dokazi da je ključni enzim neuspjeha raspolagati umiranje stanica može doprinijeti razvoju SLE. Enzim, DNase1, normalno eliminira ono što se naziva “smeće DNA” i drugi stanični debris ih cijepanje u sitnim fragmenti za jednostavnije zbrinjavanje. Istraživači su isključili DNase1 gena u miševa. Miševi pojavio zdrav pri rođenju, ali nakon šest do osam mjeseci, Većina miševa bez DNase1 pokazao znakove SLE. Tako, genetska mutacija u genu koji bi mogao poremetiti tijela stanične otpada mogu biti uključeni u pokretanje SLE.