Medicina


Što je zajedničko težnja?

Zajednička težnja je postupak kojim sterilna igla i šprica se koriste za odvod tekućine iz zajedničke. Zajednička težnja obično se izvodi kao ured postupak ili na krevetu u hospitaliziranih bolesnika. Zajednička težnja medicinski naziva arthrocentesis.

Koja je svrha zajedničkog aspiracije?

Zajednička težnja se koristi za dobivanje zglobne tekućine za pregled u laboratoriju. Analiza zglobne tekućine može pomoći da se definirati uzroke zajedničke oteklina ili artritis, kao što su infekcije, giht, i reumatoidni bolesti. Zglobne tekućine mogu biti testirani na leukocita, kristali, bjelančevina, glukoza, kao i kulturan za otkrivanje infekcije. Svaki od ovih laboratorijskih parametara može biti korisna u definiranju uzrok određeni oblik artritisa.

Zajednička težnja također može biti korisna u olakšavanja zajedničke oteklina i bol. Uklanjanje zglobne tekućine koja je upaljena također može ukloniti bijele krvne stanice unutar koje su izvori enzima koji može biti destruktivno za zajedničke. Povremeno, kortizon lijekovi se ubrizgava u zajednički tijekom zajedničke aspiracije kako bi se brzo osloboditi zajedničke upalu i dodatno smanjiti simptome.

Kako se izvodi zajednički težnja?

Koža iznad zgloba sterilizirati tekućina, obično joda rješenje (Betadine). Lokalni anestetik se koristi u području zajedničke; bilo injekcije, tematska tekućina zamrzavanje, ili oboje. Igla sa špricom u prilogu je umetnuta unutar zajedničkog tekućine je sisao leđa (aspiriranim) u špricu. Za određene uvjete, Liječnik će ubrizgati lijek u zajednički nakon uklanjanja tekućine. Igla tada je uklonjena i Band-Aid ili dressing je primijeniti na ulaznu.

Koje su komplikacije zajedničke aspiracije?

Komplikacije zajedničke aspiracije su rijetki. Moguće komplikacije uključuju lokalne modrice, manje krvarenja u zajednički, i gubitak pigmenta u koži koji je ušao iglom. Rijetka, ali ozbiljna komplikacija zajedničkih težnja infekcija zgloba (septički artritis).

Ako kortizon vezane uz lijekove (kortikosteroidi) se ubrizgava u zajednički, dodatne komplikacije uključuju neuobičajeno upala u udruženom kao rezultat kristalizacije lijekova, skupljanje (atrofija) ili gubitak pigmenta kože na mjestu uboda, povećan šećer u krvi (pogoršanje dijabetesa), i pogoršanje već postojeće infekcije negdje drugdje u tijelu. Ako je više injekcije kortikosteroidima daje previše često, moguće je razviti sistemske nuspojave (nuspojava po cijelom tijelu), kao što su debljanje, silovit lice i prtljažniku, i lako modrice.