Medicina


Koji su simptomi i znakovi artritisa ruku i ručni zglob?

Najčešći simptomi artritisa u rukama uključuju bol, ukočenost, i oteklina na zglobovima. Bol se obično pogoršava kada zajednički je premještena. Povrh toga, pokreta zgloba često je ograničena zbog bolova i zajedničke kontrakture. Simptomi mogu dovesti do poteškoća s svakodnevnih životnih aktivnosti, uključujući vezanje cipele, kopčanje gumbi, otvaranje staklenki, ili okretanjem ključa u lock.

Fizički znakovi artritisa ruke uključuju promjene u izgledu zglobova. Spojevi najčešće pogođene degenerativnih artritisa su one na krajevima prstiju. Oteklina i kvrga, ili čvorovi, se mogu pojaviti na malim zglobovima na području baze noktiju. Ove kvržice su pozvani Heberden čvorova i može postati vrlo bolno. Spoja na bazi palca može postati swollen s kosti spurs i uzrokovati bol i deformacija. Zajedničke uništenje također dovodi do jakih bolova kada štipanje prste zajedno i stezanje nasilno. Zajednički ograničenja kretanja može smanjiti sposobnost prianjanja.

Rukavac artritisa mogu uzrokovati bol s kretanjem u zglob ili hvataljkama i podizanje. Rukavac raspon pokreta često je ograničen artritisa. Bolesnici obično iskustvo olakšanje kada zglob je stabiliziran udlaga.

Reumatoidni artritis često uzrokuje oticanje, bol, i ukočenost u zglobovima, kao i mali zglobovi u sredini i na dnu prstiju. Ova bolest najčešće uzrokuje deformacije ruku. Tkiva kvržice zove reumatoidni čvorići mogu stvoriti preko zglobova ruku i ručni zglob. Zglobova prstiju i palca može postati deformiran i ugovorila uništenje potpore ligamenata, tako da se hvatalo i štipanje pokreti nisu mogući.

Kako su bolesnici s rukom zajedničke abnormalnosti ocjenjuje?

Dijagnoza ruke zajedničkih problema obično uključuje procjenu simptoma, sistematski pregled, i x-ray izgled zglobova. Testiranje krvi je ponekad također koristan u proces procjene. Zajednički zamjena kirurgija postaje mogućnost liječenja kad značajne zajedničke uništenje i / ili deformiteta su prisutni.