Medicina


Što je artroskopija?

Artroskopija je kirurški zahvat kojim unutarnji ustroj zajedničkog ispituje za dijagnostiku i / ili liječenja s uporabom cijev-poput gledanja instrument nazvan arthroscope. Artroskopija je popularizirao u 1960 i je sada uobičajena u cijelom svijetu. Tipično, se izvodi po ortopedskih kirurga u ambulantno postavku. Kada se izvodi u ambulanti postavljanje, pacijenti se obično mogu vratiti kući nakon postupka.

Tehnika artroskopije uključuje umetanje arthroscope, mala cijev koja sadrži optička vlakna i leće, kroz uske rezove u koži u zajednički će se ispitati. Arthroscope je povezan s video kamerom i unutrašnjosti zajednička je vidio na televiziji pratiti. Veličina arthroscope varira s veličinom zajedničkog ispituje. Na primjer, koljeno ispituje arthroscope da je oko 5 milimetara u promjeru. Postoje arthroscopes mala kao 0.5 milimetara u promjeru ispitati mali zglobovi kao što su ručni.

Ako se procedure izvode uz ispitivanje spoja sa arthroscope, ovo se zove artroskopske operacije. Postoji niz postupaka koji se obavljaju na taj način. Ako se postupak može obaviti arthroscopically umjesto tradicionalnih kirurških tehnika, to obično izaziva manje traume tkiva, rezultate u manje boli, i mogu promovirati brži oporavak.

Za kakve bolesti ili stanja artroskopije smatra?

Artroskopija može biti korisna u dijagnostici i liječenju mnogih noninflammatory, upalni, i zarazne tipova artritisa, kao i raznih ozljeda unutar zajedničkog.

Noninflammatory degenerativni artritis, ili osteoartritis, se može vidjeti koristeći arthroscope kao izlizane i nepravilne hrskavice. Nedavno, za izolirane hrskavice nose u mlađih pacijenata, popravak crevasses u hrskavici, koristeći “tijesto” od bolesnikove vlastite stanice hrskavice dobivenih i odrastao u laboratoriju, je provedena pomoću arthroscope.

U upalni artritis, kao što su reumatoidni artritis, nekih bolesnika s izoliranim kroničnim joint oteklina može ponekad imati koristi od artroskopski uklanjanjem upaljene zglobnog tkiva (synovectomy). Tkivo podstava zajednički (synovium) može biti biopsied i ispituje pod mikroskopom kako bi utvrdio uzrok upale i otkriti infekcije, kao što je tuberkuloza. Artroskopija mogu dati više informacija u situacijama koje se ne može dijagnosticirati jednostavnim aspirating (povlačenje tekućine iglom) i analizu zglobne tekućine.

Zajednička zajednički ozljede za koje se smatra artroskopije uključuju hrskavice suze (meniskus suze), ligamenta sojeva i suze, i hrskavicu pogoršanje ispod štitnjak (čašica). Artroskopija se obično koristi u procjeni koljena i ramena, ali se može koristiti da se ispita i liječiti uvjetima zglob, gležnjevima, i laktovi.

Napokon, labav tkiva, kao što su čips od kosti ili hrskavice, ili strani predmeti, kao što je biljka trnje, da postane podnijeti u roku od zajedničkog može biti uklonjena s artroskopije.