Medicina


Hemodijaliza, za liječenje zatajenja bubrega

Uvod na hemodijalizu

Hemodijaliza je najčešće metoda koja se koristi za liječenje napredni i trajni zatajenja bubrega. Od 1960-ih, kada je na hemodijalizi postao prvi praktičan za liječenje zatajenja bubrega, naučili smo mnogo o tome kako bi hemodijalizu tretmani učinkovitiji i smanjiti nuspojave. U posljednjih nekoliko godina, više kompaktan i jednostavniji za dijalizu strojevi su napravili kuće dijalizu sve privlačniji.

No, čak i sa boljim postupaka i opreme, hemodijaliza je i dalje komplicirano i nezgodno terapija koja zahtijeva koordinirani napor iz cijelog zdravstvenog tima, uključujući nefrologa, dijalizu sestra, tehničar za dijalizu, dijetetičar, i socijalni radnik. Najvažniji članovi vašeg tima zdravstvene zaštite Vas i Vašu obitelj. By učenje o vašem liječenju, možete raditi sa svojim liječnikom kako bi se najbolji mogući rezultati, i može dovesti puni, aktivan život.

kada bubrezi ne

Zdravi bubrezi čiste krvi za uklanjanje viška tekućine, minerala, i otpad. Oni također napraviti hormone da bi se kosti jake i zdrave krvi. Kada se vaše bubrege uspjeti, štetnih otpada izgraditi u vašem tijelu, Vaš krvni tlak može rasti, i vaše tijelo može zadržati višak tekućine i ne čine dovoljno crvenih krvnih stanica. Kada se to dogodi, što vam je potrebno liječenje zamijeniti rad vašeg bubrega nije uspjelo.

kako hemodijaliza radi

U hemodijalizi, krvi je dozvoljeno da teče, nekoliko unci na vrijeme, kroz poseban filtar koji uklanja otpad i dosta tekućine. Čisti krv onda je se vratio u svoje tijelo. Uklanjanje štetnih otpada i dodatne soli i tekućine pomaže u kontroli krvnog tlaka i zadržati dobru ravnotežu kemikalija kao što su kalij i natrij u tijelu.

Jedan od najvećih prilagodbi morate učiniti kada pokrenete hemodijaliza tretmana nakon stroge raspored. Većina pacijenata ići u kliniku, centar za dijalizu tri puta tjedno za 3 na 5 ili više sati svaki posjet. Na primjer, svibanj vam biti na ponedjeljak-srijeda-petak raspored ili utorak-četvrtak-subota raspored. Vi svibanj biti zatraženo da odaberete jutro, poslijepodne, ili navečer pomak, ovisno o dostupnosti kapaciteta i na hemodijalizu. Vaš centar za dijalizu će objasniti mogućnosti za zakazivanje redovne tretmane.

Istraživači istražuju je li kraći dnevni sjednice, ili dulje sjednice obavlja preko noći, dok pacijent spava, su učinkovitije u uklanjanju otpada. Noviji strojevi za dijalizu čine ove alternative više praktičnih s domaćim dijalizu. No, Savezna vlada još uvijek nije uspostavljen politika platiti za više od tri sjednice hemodijalize tjedno.

Nekoliko centara diljem zemlje, uče ljude kako izvode vlastite hemodijalize tretmani kod kuće. Člana obitelji ili prijatelja koji će biti vaš pomoćnik mora također uzeti trening, koji obično traje najmanje 4 na 6 tjedana. Početna dijalizu vam daje više fleksibilnosti u rasporedu dijalizu. Sa kuće hemodijalizi, vrijeme za svaku sjednicu i broj treninga tjedno može varirati, ali morate održavati redovitom rasporedu dajući sebe dijalizu onoliko često kao što bi ih primiti u hemodijalizu.