Medicina


Kako je Aspergerov sindrom dijagnosticira?

Dijagnoza se temelji na intervjue i promatranje pojedinih zajedno sa intervjuima njegove / njezine obitelji, a ponekad i učitelja ili savjetnika. Dijagnostički i statistički priručnik mentalnih poremećaja, 4th. Izdanje, poznat kao DSM-IV, izdaje Američka psihijatrijska udruga i uključuje dijagnostički kriteriji za sve priznate psihijatrijska stanja.

DSM-IV je specifičan dijagnostički kriteriji za Aspergerov sindrom (vidi u nastavku). Međutim, revizije DSM-IV je u tijeku, s 5. izdanje (DSM-V) planiran za objavljivanje u 2013. Prema nacrt smjernica koji se nalaze na, Aspergerov sindrom bi biti uključeni u istoj dijagnostičke skupine kao i osoba s autizmom i pervazivnih razvojnih poremećaja. Do nove smjernice službeno su usvojeni, dijagnostičke smjernice od 4. izdanje još uvijek prihvaćeni.

Prema DSM-IV, šest dijagnostičkih kriterija za Aspergerov sindrom su kako slijedi. Pojedinac mora izlagati:

1. Kvalitativna umanjenja vrijednosti u društvenoj interakciji, što se odražava najmanje dva od sljedećih:

1. Označene oštećenjima u korištenje više neverbalnih ponašanja kao što su oči-na-oko pogled, izraza lica, držanje tijela, i gestama regulirati socijalne interakcije

2. Neuspjeh da se razvije vršnjačkih odnosa prikladno za razvojne razine

3. Nedostatak spontane traže da dijele uživanje, interesa ili dostignuća s drugim ljudima, (na primjer, uslijed nedostatka prikazuje, donošenje, ili ističući objekata od interesa za druge ljude)

4. Nedostatak socijalne ili emocionalne uzajamnosti

2. Ograničena ponavljaju i stereotipno obrazaca ponašanja, interesi i aktivnosti, što se očituje po najmanje jedan od sljedećih:

1. Obuhvaća preokupacija s jednim ili više stereotipno i ograničeno uzorke od interesa koji je abnormalan ili u intenzitetu ili se usredotočiti

2. Očigledno nefleksibilni pridržavanje specifičnih, nefunkcionalne rutine ili rituali

3. Stereotipna i ponavljajuća motor ponašanje (na primjer, ruku ili prst zamahujući ili uvijanje, ili složeni pokreti cijelog tijela)

4. Uporni zaokupljenost dijelovima predmeta

3. Poremećaj uzrokuje klinički značajne poremećaje u društvenim, zanimanja, ili drugim važnim područjima funkcioniranja.

4. Ne postoji opći klinički značajne odgode u jeziku (na primjer, pojedine riječi koriste dobi 2 years, komunikativna fraze koriste dobi 3 ygodina

5. Nema klinički značajnog kašnjenja u kognitivnom razvoju, ili u razvoju u dobi-odgovarajuće samopomoć vještine, adaptivnog ponašanja (osim u socijalnoj interakciji) i znatiželja o okolišu u djetinjstvu.

6. Kriteriji nisu ispunjeni za nekoga određenog pervazivnih razvojnih poremećaja ili shizofrenije.