Medicina


Koje su vrste vlakana azbesta?

Postoje dvije glavne skupine vlakana, Amfiboli i krizotila vlakana. Krizotil (bijeli azbest), koji se nazivaju “Serpentina” vlakana, su duge i uvijen. Amfiboli, duga ravna vlakna (uključujući Aktinolit, amosite, anthrophyllite, crocidolite, i tremolite) su mnogo više vjerojatno da će izazvati rak sluznice pluća (mesothelioma) i ožiljaka sluznice pluća (pleure fibroze). Bilo skupina vlakana može uzrokovati bolest pluća, kao što je azbestoza.

Rizik za razvoj azbest-vezane raka pluća varira između vrsta vlakana. Studije skupine bolesnika izloženih krizotila vlakana pokazuju tek umjereno povećanje rizika. S druge strane, izloženost amfibol vlakna ili obje vrste vlakana povećava rizik od raka pluća dva puta. Iako zaštiti na radu uprave (OSHA) je standard za radno mjesto izloženosti azbestu (0.2 vlakna / mililitru zraka), tu je rasprava oko toga što predstavlja sigurnu razinu izloženosti. Dok neki vjeruju da azbest-vezane bolesti “prag fenomen,” koja zahtijeva određenu razinu izloženosti za bolest da se dogodi, drugi vjeruju da ne postoji sigurna razina azbest.

U većini zgrada, azbest ne postane zraku. Međutim, površinama koje su oštećene ili poremećene može izazvati azbest postati udahnute. Visoke koncentracije mogu se pojaviti nakon rezanja, zatvoriti, ili pregradnja azbest- sadrže materijale.

Smanjenje izloženosti azbestu uključuje ili uklanjanje ili brtvljenje koji sadrže azbest materijala. Neiskusan pokušava ukloniti azbest može otpustiti opasne razine vlakana.

što se vlakna veličinu morati učiniti s azbest-vezane bolesti pluća?

Ovisno o obliku i veličini, azbestnih vlakana depozit u različitim područjima pluća. Vlakna manje od 3 mm, lako premjestiti u pluća tkivo i obloge oko pluća (pleure). Duga vlakna, veće od 5 mm (1/5 palac), ne može u potpunosti biti raščlanjeno prema smetlar stanice (makrofazi) i ostati u pluća tkivo. Ovi vlakana azbest može izazvati upalu. Tvari štetne za pluća a zatim su izdana od strane stanice upale koje reagiraju na stranim azbest materijala. Upornost ovih dugo vlakana u pluća tkivo i rezultat upale čini da pokrene proces formiranja raka.

Kao što je upala i oštećenja tkiva oko azbest vlakna se nastavlja, rezultira scarring može produljiti iz malih disajnih puteva u veći dišnih puteva i maleni vrećama zraka (alveola) na kraju dišnih puteva. Neki od tih vlakana može premjestiti na površini pluća, gdje se stvaraju plakovi (bijelo-siva regije ožiljcima tkiva) u tkivo sluznice pluća (pleure). U teškim slučajevima azbestoze, scarring oba pluća i tkivo sluznice može doći do.