Medicina


Što uzrokuje ascites?

Najčešći uzrok ascitesa je napredni bolest jetre ili ciroze. Približno 80% od ascites slučajeva su mislili da se zbog ciroze. Iako točan mehanizam razvoja ascitesa nije u potpunosti razumio, većina teorije sugeriraju portalne hipertenzije (povećan tlak u protoku krvi jetre) kao glavni suradnik. Osnovni princip je sličan stvaranje edema drugdje u tijelu zbog neravnoteže između tlaka unutar cirkulaciju (visoki tlak u sustavu) i izvan, u ovom slučaju, trbušne šupljine (niskog tlaka prostor). Povećanje portal krvnog tlaka i smanjenje albumina (protein koji se provodi u krvi) mogu biti odgovorni u formiranju pritisak gradijent i rezultira u trbuhu ascitesa.

Ostali čimbenici koji mogu pridonijeti ascitesom su sol i zadržavanje vode. Cirkulirajućeg volumena krvi može biti percipiraju niska od senzora u bubrege što je stvaranje ascitesa mogu iscrpiti neki volumen od krvi. Ovo signali bubrege da resorbovati više soli i vode nadoknaditi gubitak volumena.

Neke druge uzroka ascitesa se odnose na povećani pritisak gradijent su kongestivno zatajenje srca i napredne zatajenja bubrega zbog opće zadržavanje tekućine u tijelu.

U rijetkim slučajevima, povećanog pritiska na portalu sustav može biti uzrokovan unutarnjim ili vanjskim opstrukcije portala plovila, rezultira u portalna hipertenzija, bez ciroze. Primjeri to može biti mase (ili tumor) pritiskom na portalu plovila unutar trbušne šupljine ili krvnih ugrušaka na portalu plovila ometaju normalan protok i povećava tlak u posudi (na primjer, Budd-Chiari sindroma).

Tu je i ascitesom formiranje kao posljedica raka, zove maligni ascitesom. Ove vrste su obično ascitesa manifestacije napredne raka organa u trbušnoj šupljini, kao što su, raka debelog crijeva, rak gušterače, rak želuca, rak dojke, limfoma, raka pluća, ili rak jajnika.

Ascites gušterače može se vidjeti kod ljudi s kroničnim (dugotrajan) pankreatitisa ili upale gušterače. Najčešći uzrok hroničnog pankreatitisa se produljuje alkohola. Ascites gušterače također mogu biti uzrokovane akutnog pankreatitisa, kao i traume gušterače.