Medicina


Koji su simptomi ascitesa?

Postoji svibanj biti bez simptoma povezanih s ascitesom pogotovo ako je blaga (obično manje od približno 100 - 400 ml u odraslih). Kao što više tekućine nakuplja, povećala opseg trbuha i veličini obično su vidjeli. Bol u trbuhu, nelagodnost, i nadutost su također često vidi kao ascitesom postaje veći. Kratkoća daha isto tako može dogoditi s velikim ascitesom zbog povećanog pritiska na dijafragmu i migraciju fluida preko membrane uzrokujući pleuralnog izliva (tekućine oko pluća). Kozmetički izobličiti veliki trbuh, zbog ascitesom, Također je zajednička briga za neke pacijente.

Koji su faktori rizika za ascitesom?

Najčešći uzrok ascitesa je ciroza jetre. Mnogi od rizičnih čimbenika za razvoj ciroze i ascitesa su slični. Najčešći čimbenici rizika uključuju hepatitisa B, hepatitisa C, i dugogodišnjoj alkohola. Ostali potencijalni faktori rizika su povezani s druge temeljne uvjete, kao što su kongestivnog zatajenja srca, malignost, i bolesti bubrega.

Što je ascitesom?

* Ascites odnosi se na abnormalno nakupljanje tekućine u trbušnoj (peritonealni) šupljina.

* Najčešći uzrok ascitesa je ciroza jetre.

* Liječenje ascitesom ovisi o njegovu uzroku.

Ascites je nakupljanje tekućine (obično vodenaste tekućine koja je blijedo žuta i prozirna tekućina) u trbuhu (peritonealni) šupljina. Trbušnoj šupljini se nalazi ispod prsima šupljine, od kojeg ga dijeli dijafragme. Ascitic tekućine može imati više izvora kao što su bolesti jetre, raka, kongestivnog zatajenja srca, ili zatajenja bubrega.