Medicina


Kako se dijagnosticira ascitesom?

Dijagnoza ascitesa temelji se na fizikalnom pregledu u sprezi s detaljnu povijest bolesti kako bi se utvrdila moguće uzroke jer ascites često smatra nespecifičan simptom i za druge bolesti. Ako ascites tekućine je veća od 500 ml, može se dokazati na fizički pregled ispupčen slabinama i valovi obavlja liječnik pregleda abdomena. Manje količine tekućine se može otkriti ultrazvukom u trbuh. Povremeno, ascites je pronašao slučajno je ultrazvuk ili CT učinio za procjenu druge uvjete.

Dijagnoza temeljni uvjet(s) uzrokuje ascites je najvažniji dio razumijevanja razloga(s) za osobu da se razvije ascitesom. Medicinska povijest može pružiti naznake temeljni uzrok(s) i obično uklsučuje pitanja o prethodnom dijagnozom bolesti jetre, virusni hepatitis infekcija i faktori rizika, alkohola, obiteljsku povijest bolesti jetre, zatajenja srca, raka povijesti, i lijekove povijest.

Krv rad može igrati bitnu ulogu u procjeni uzrok ascitesa. Kompletan metabolički panel može detektirati obrasce oštećenje jetre, funkcionalnog stanja jetre i bubrega, i elektrolita razinama. Kompletne krvne slike je također koristan dajući naznake za temeljne uvjete. Koagulacija (zgrušavanja) ploča abnormalnosti (protrombinsko vrijeme) može biti nenormalan zbog disfunkcije jetre i neadekvatan proizvodnja zgrušavanja proteina.

Ponekad je moguće uzroka ascitesa ne može se utvrditi na temelju povijesti, pregled, i pregled laboratorijskih podataka i slikovnih metoda. Analiza tekućine može biti potrebno kako bi dobili daljnje dijagnostičke podatke. Ovaj postupak se naziva paracentezom, i obavlja se obučeni liječnici. To uključuje sterilizaciju prostora na trbuh i, s vodstvom ultrazvuka, umetanje igle u trbušnu šupljinu i povlačenje tekućine za daljnju analizu.

Za dijagnostičke svrhe, malu količinu (20cc, na primjer) može biti dovoljno za adekvatno testiranje. Veće količine mogu se povući ako je potrebno da bi se otkrilo simptome povezane s povećanim trbušne ascitesom, do nekoliko litara (velikog volumena paracentezom).

Analiza se vrši slanjem prikupljenih tekućine u laboratorij odmah nakon odvodnje. Tipično, broj i komponente bijelih krvnih stanica i crvenih krvnih stanica (ćelija), albumina razini, gram boje i kulturu za eventualne organizme, amilaze razini, glukoza, ukupnih proteina, i citologiju (maligni ili karcinomske stanice) Analizirani su u laboratoriju. Rezultati se zatim analizira liječnik za daljnju procjenu i određivanje mogućih uzroka ascitesa.