Medicina


Što je za liječenje ascitesa?

Liječenje ascitesa u velikoj mjeri ovisi o uzroku. Na primjer, peritonealni karcinomatoza ili malignim ascitesom mogu se liječiti kirurški resekcije karcinoma i kemoterapija, dok je upravljanje ascitesom se odnose na zatajenja srca je usmjeren prema liječenju zatajenja srca s medicinskom liječenju i prehrambenim ograničenjima.

Zbog ciroze jetre je glavni uzrok ascitesa, to će biti glavni fokus ove sekcije.

Dijeta

Upravljanje ascites u bolesnika s cirozom obično uključuje ograničavanje prehrambene unos natrija i uporabu diuretika (voda pilule). Ograničavanje dijetetski natrij (sol) unos manji od 2 grama po danu je vrlo praktičan, uspješan, i široko preporuča za bolesnike s ascitesom. U većini slučajeva, ovaj pristup treba biti u kombinaciji s korištenjem diuretika kao sol ograničenje sama općenito nije učinkovit način za liječenje ascitesa. Konzultacije s prehrana stručnjak u odnosu na dnevni sol ograničenje može biti vrlo korisno za bolesnika s ascitesom.

Lijekovi

Diuretici povećavaju izlučivanje soli i vode iz bubrega. Preporučuje diuretik režim u postavljanju jetre povezanih ascitesa je kombinacija spironolakton (Aldactone.) i furosemid (Lasix). Jedna dnevna doza 100 milligrams of spironolactone and 40 miligrama furosemid je Uobičajena početna doza. To može postupno povećati dobiti odgovarajući odgovor na maksimalnu dozu 400 milligrams of spironolactonemiligrama spironolakton ikle god pacijent može tolerirati dozu bez ikakvih nuspojava. Uzimanje tih lijekova zajedno u jutro obično je savjetovao kako bi se spriječilo učestalo mokrenje tijekom noći.

Terapeutski paracentezom

Za bolesnike koji ne reagiraju dobro ili ne može tolerirati gore režim, česte terapijski paracentezom (igle pažljivo se nalazi u području abdomena, u sterilnim uvjetima) može biti izvedena ukloniti velike količine tekućine. Nekoliko litara (sve do 4 na 5 l) fluida može biti uklonjena sigurno ovaj postupak svaki put. Za pacijente s malignim ascitesom, ovaj postupak može biti učinkovitiji nego diuretik koristiti.

Kirurgija

Za više vatrostalnog slučajeva, kirurški zahvati mogu biti potrebne za kontrolu ascites. Transjugularnog intrahepatični portosystemic šantovi (TIP) je postupak učinio kroz unutarnje vene jugularis (glavni vena na vratu) pod lokalnom anestezijom za interventni radiolog. Šant se nalazi između portala venskog sustava i sistemskih venskog sustava (vene vraćaju krv natrag u srce), čime se smanjuje pritisak na portalu. Ovaj postupak je rezervirano za pacijente koji su minimalni odgovor na agresivno liječenje. Pokazano je da se smanji ascitesom i / ili ograničiti ili eliminirati korištenje diuretika u većini slučajeva izvodi. Međutim, to je povezano sa značajnim komplikacijama kao što su hepatične encefalopatije (zbunjenost) čak i smrt.

Više tradicionalne šant prostore (peritoneovenous šant i sustavne portosystemic šant) su u suštini su napuštene zbog njihove visoke stope komplikacija.

Transplantaciju jetre

Napokon, transplantacije jetre za uznapredovanom cirozom se može smatrati za liječenje ascites zbog zatajenja jetre. Jetra presaditi uključuje vrlo složen i dugotrajan proces i zahtijeva vrlo pažljivo praćenje i upravljanje presaditi stručnjaci.