Medicina


Koje su komplikacije za ascites?

Neke komplikacije ascitesa mogu se odnosi na njegovu veličinu. Nakupljanje tekućine može izazvati poteškoće s disanjem koje sažimanje dijafragmu i stvaranje pleuralnog izljeva.

Infekcije su još jedan ozbiljan komplikacija ascitesa. U bolesnika s ascitesom vezane uz portal hipertenzije, bakterija iz crijeva spontano može upasti peritonealne tekućine (ascitesom) i izazvati infekciju. To se zove spontani bakterijski peritonitis ili SKP. Protutijela su rijetki u ascitesa i, dakle, imunološki odgovor u ascitic tekućine vrlo je ograničena. Dijagnoza SKP je napravio izvodeći paracentezom i analizu tekućina za broj bijelih krvnih stanica ili dokaz rast bakterija.

Hepatorenalnog sindrom je rijetka, ali ozbiljan i potencijalno smrtonosna (prosječna stopa preživljavanja u rasponu od 2 tjedna na oko 3 mjeseca) komplikacija vezanih uz ascites ciroze jetre što dovodi do progresivnog zatajenja bubrega. Točan mehanizam ovog sindroma nije poznat, ali može rezultirati iz smjene u tekućinama, oslabljen protok krvi u bubrezima, prekomjerno diuretika, i uprave kontrasta ili lijekove koji mogu biti štetne za bubreg.

Može li se spriječiti ascitesom?

Prevenciju ascitesa u velikoj mjeri uključuje sprečavanje faktora rizika od temeljne uvjete dovodi do ascitesa.

U bolesnika s poznatom napredne bolesti jetre i ciroze bilo kojeg razloga, izbjegavanje alkohola znatno može smanjiti rizik od formiranja ascitesa. Nesteroidni antiflogistični lijekovi [ibuprofen (Advil, Motrin, itd.)] također treba biti ograničena u bolesnika s cirozom jer mogu smanjiti protok krvi u bubrezima, tako, ograničavaju izlučivanje soli i vode. U skladu s prehrambenim ograničenjima soli je također još jedan jednostavan preventivnih mjera za smanjenje ascitesom.