Medicina


Koji su faktori rizika za Alzheimerovu bolest?

Najveći faktor rizika za Alzheimerovu bolest je povećana dobi. Vjerojatnost od razvijanja Alzheimerove bolesti udvostručuje svakih 5.5 godine od 65 na 85 godina. Dok je samo 1%-2% of individuals 70 years of age have Alzheimer’s disease, u nekim studijama oko 40% opojedinaca85 ygodine imaju Alzheimerove bolesti Bez obzira na to, barem pola ljudi koji žive prošlosti 95 godina nemaju Alzheimerove bolesti.

Uobičajeni oblici određenih gena povećavaju rizik od razvoja Alzheimerove bolesti, ali ne uvijek uzrokuje Alzheimerovu bolest. Najbolje studirao “rizik” gena koji kodira jedan apolipoproteina E (apoE). ApoE gen ima tri različite oblike (alela) — apoE2, apoE3, i apoE4. ApoE4 oblik gena je povezana s povećanim rizikom od Alzheimerove bolesti u većini (ali ne sve) populacija studirao. Učestalost apoE4 verziju gena u općoj populaciji varira, , ali je uvijek manji od 30% i često 8%-15%. Osobe s jedan primjerak E4 gena obično imaju oko dva do tri puta povećan rizik od razvoja Alzheimerove bolesti. Osobe s dvije kopije gena E4 (obično oko 1% stanovništva) imati oko devet-ovčinjaka povećanje rizika. Bez obzira na to, čak i osobe s dvije kopije gena E4 ne uvijek dobiti Alzheimerovu bolest. Barem jedan primjerak E4 gena nalazi se u 40% bolesnika sa sporadičnim ili kasno-napadaj Alzheimerove bolesti.

To znači da u većine bolesnika od Alzheimerove bolesti, nema genetski faktor rizika još nije pronađeno. Većina stručnjaka se ne preporučuju da odrasle djece oboljelih od Alzheimerove bolesti bi trebali imati genetsko testiranje za apoE4 gena jer nema tretman za Alzheimerovu bolest. Kad medicinske tretmane kako bi spriječile ili smanjiti rizik od razvoja Alzheimerove bolesti postanu dostupni, genetsko testiranje se može preporučiti za odrasle djece oboljelih od Alzheimerove bolesti, tako da oni svibanj biti tretirane.

Mnogi, ali ne sve, studije su otkrili da žene imaju veći rizik za Alzheimerovu bolest nego muškarci. To je sigurno istina da žene žive dulje od muškaraca, dobi, ali sama ne čini da objasni veća učestalost u žena. Očito povećana učestalost Alzheimerove bolesti u žena dovelo je do dosta istraživanja o ulozi estrogena u Alzheimerova bolest. Nedavne studije ukazuju da estrogen ne bi trebalo biti propisane za žene u postmenopauzi, u svrhu smanjenja rizika od Alzheimerove bolesti. Bez obzira na to, Uloga estrogena u Alzheimerova bolest ostaje područje istraživanja fokus.

Neke su studije pokazale da Alzheimerova bolest javlja češće među ljudima koji su pretrpjeli značajne traumatskih ozljeda glave ranije u životu, posebno među onima s apoE 4 gen.

Dodatno, mnogi, ali ne sve studije, pokazali su da osobe s ograničenim formalnim obrazovanjem – obično manje od osam godina – imaju povećan rizik za Alzheimerovu bolest. Nije poznato je li to odraz smanjene “kognitivne rezerve” ili drugi faktori povezani s nižim razinu obrazovanja.