Medicina


Koliko vitamina trebam poduzeti kako bi se smanjila homocistein moje razine?

Dnevne preporučene doze folne kiseline, B vitamini, multivitamine i općenito su dovoljni u odnosu na smanjenje razine homocisteina. Te dnevne doze su preporučene od strane uprave za hranu i lijekove (FDA) i doze u određenim proizvodom su tiskani na etiketi boce vitamina od strane proizvođača. Obično, folna kiselina se preporučuje u dopunu 1 miligrama dnevno; Vitamin B6 se preporučuje u 10 miligrama po danu; i vitamina B12 kod jedne polovine miligrama po danu.

Da li spuštanje razine homocisteina spriječiti srčanog i moždanog udara?

Trenutno, ne postoji izravna dokaz da uzimanje folne kiseline i vitamina B na niže razine homocisteina sprječava srčanog i moždanog udara. Međutim, u velikoj populacijskoj studiji uključivanja žena, oni koji su imali najveću potrošnju folne kiseline (obično u obliku multivitamina) imao manje srčanih udara od onih koji su konzumirali najmanju količinu folne kiseline. U ovoj studiji, povezanost između prehrane unos folne kiseline i vitamina B6 i rizika od srčanih bolesti bio je više nego primjetna između unos vitamina B12 i bolesti srca, koja je minimalna.

Mnoge druge opservacijskih studija je provedena procijeniti učinak folata i drugih vitamina B na bolesti srca. Većina tih studija su zaključili da je oralni unos folata povezana je s nižim rizikom od srčanih bolesti, možda zato što zbog snižavanja razine homocisteina. Odnos usmenog unos vitamina B12 i B6 i bolesti srca nije bila tako očita u mnogim od tih studija. (5,6,7)

U jednoj studiji, zaključeno je da čak i kod ljudi s povišenim homocisteina zbog genetskih razloga, oralni unos folata i eventualno drugih B vitamina bila povezana s nižim incidencija od bolesti srca. (5,6,7)

Većina tih podataka, međutim, dobivaju se iz opservacijskih studija nego cisto kontrolirano znanstvene podatke. Dakle, Važno je napomenuti da unatoč tim studija sugerira povezanost između uzimanja tih vitamina i niži incidencija od bolesti srca, u općenito, ne postoji uvjerljiv dokaz za liječenje kliničkih hiperhomocistinemija osim homocisti (teški oblik genetske) u odnosu na bolesti srca, udar, ili krvnih ugrušaka.