Medicina


Što su autoimune bolesti?

Autoimune bolesti su stanja u kojima je poremećaj imunološkog sustava karakterizirana abnormalnim proizvodnju antitijela (auto-protutijela) usmjerena protiv tkiva u tijelu. Autoimune bolesti uglavnom uključuju upalu raznih tkiva u tijelu. ANAS se naći u bolesnika s više različitih autoimunih bolesti, kao što je sistemski lupus, Sjogrenov sindrom, reumatoidni artritis, Polimiozitis, sklerodermija, Hashimotov tireoiditis, maloljetnike šećerne bolesti, Addison bolest, vitiligo, opasan anemija, glomerulonefritis, i plućne fibroze. ANAS se također mogu naći u bolesnika s uvjetima koji se ne smatraju klasičnim autoimune bolesti, kao što su kronične infekcije i raka.

Koje druge uvjete uzrok ANAS biti proizvedena?

ANAS mogu biti proizvedeni u bolesnika s infekcijama (virus ili bakterija), bolesti pluća (primarna plućna fibroza, plućna hipertenzija), gastrointestinalne bolesti (ulcerozni kolitis, Crohnova bolest, primarne bilijarne ciroze, alkoholne bolesti jetre), hormonalne bolesti (Hashimotov tireoiditis autoimune, Tešku bolest), bolesti krvi (idiopatski trombocitopenična purpura, hemolitička anemija), raka (melanoma, prsa, meškoljenje, bubreg, jajnika i dr.), kožne bolesti (psorijaza, pemfigus), kao iu starijih osoba i onih ljudi s obiteljskom povijesti reumatske bolesti.

Što su antinuklearna antitijela?

Mi obično imaju protutijela u našoj krvi koje odbijaju osvajača u naše tijelo, kao što je virus i bakterija microbes. Antinuklearna antitijela (ANAS) neobični su antitijela, otkriti u krvi, koji imaju sposobnost vezanja na određene strukture unutar jezgra stanice. Jezgra je najdublje jezgre unutar tjelesnih stanica i sadrži DNA, primarne genetskog materijala. ANAS se naći u bolesnika čiji je imunološki sustav može biti predisponiran da uzrokuje upalu protiv vlastitih tkiva. Protutijela koja su usmjerena protiv vlastitog tkiva nazivaju se auto-protutijela. Sklonost imunog sustava da radi protiv svog tijela se nazivaju autoimune bolesti. ANAS ukazuju na moguću prisutnost autoimune bolesti i osigurati, dakle, indikacija za liječnicima da razmotre mogućnost autoimunih bolesti.