Medicina


Što je Henok-Schonlein purpura (HSP)?

Henok-Schönleinov purpura (HSP) je oblik upale krvnih žila ili vaskulitis. Postoji mnogo različitih uvjeta, taj lik vaskulitisa. Svaki od oblika vaskulitisa teži uključiti određene karakteristične krvne žile. HSP utječe malih plovila zove kapilara u koži i često bubrega. HSP rezultate u kožni osip (Najistaknutiji preko stražnjice i iza donjih ekstremiteta) povezane s upalom joint (artritis) a ponekad i grčevi bol u trbuhu. Henok-Schonlein purpure također se spominju kao anafilaktoidna purpura.

Što uzrokuje HSP?

HSP se javlja najčešće u proljeće i često prati upalu grla ili disanje prolaza. HSP se čini da predstavlja neobičnu reakciju imunološkog sustava koji je u odgovoru na ovu infekciju (bilo bakterija ili virus). Osim infekcije, lijekovi također mogu izazvati stanje. HSP se javlja najčešće kod djece, ali ljudi svih dobnih skupina mogu utjecati.

Koji su simptomi HSP-a?

Klasicno, HSP uzrokuje kožni osip, bol u trbuhu, i zajednički upale (artritis). Nisu sve značajke mora biti prisutan za dijagnozu. Osip kože lezija pojavljuje u gravitaciji-ovisna područja, kao što su noge. Spojevi najčešće pogođeni s boli i oteklina su gležnjeva i koljena. Pacijenti s HSP može razviti groznica. Upala krvnih žila u bubrezima može uzrokovati krvi i / ili proteina u urinu. Ozbiljne komplikacije su rijetke bubrega, ali može se pojaviti.

Simptomi se obično traje oko mjesec dana. Recidivi nisu česte, ali se javljaju.

Kako se dijagnosticira HSP?

HSP se obično dijagnosticira na temelju tipične koži, zajednički, bubrega i nalaz. Grlo kulture, urina, i krvni testovi za upale i bubrega se koriste predložiti dijagnostiku. Biopsija kože, i rjeđe bubrega, može se koristiti za dokazivanje vaskulitisa. Posebne tehnike bojenja (direktne imunofluorescencije) u dobivenom biopsijom se može koristiti za dokument antitijela depoziti IgA u krvne žile koji su uključeni tkiva.