Medicina


Kako se dijagnosticira anemiju?

Anemija se obično otkrije ili barem potvrditi kompletna krvna stanica (CBC) računati. HBK test može odrediti liječnik kao dio rutinskih općih pregled i projekcije ili na temelju kliničkih znakova i simptoma koji mogu predložiti anemije ili drugih krvnih abnormalnosti.

Što je kompletna krvna stanica (CBC) računati?

HBK je test za brojanje i ispitivanje različitih vrsta stanica u krvi. Tradicionalno, HBK analiza provedena je od strane liječnika ili laboratorijski tehničar pregledavanjem stakla slajd pripremljen od uzorak krvi pod mikroskopom. Danas, Velik dio ovog rada često je automatizirana i obavlja strojevima. Šest komponentu mjerenja čine HBK testa:

1. Crvenih krvnih stanica (RBC) računati

2. Hematokrit

3. Hemoglobin

4. Bijele krvne stanice (WBC) računati

5. Diferencijalna krvna slika (the “diff”)

6. Broj trombocita

Samo u prva tri od ovih testova: crvenih krvnih stanica (RBC) računati, hematokrit, i hemoglobina, su relevantne za dijagnozu anemija.

Dodatno, znači volumen eritrocita (MCV) Također je često prijavljen u HBK, koji u osnovi prosječne mjere volumen crvenih krvnih stanica u uzorku krvi. To je važno za razlikovanje uzroka anemije. Jedinice MCV iskazuju se u femtoliters, djelić milijunti od litre.

Ostale korisne tragove uzroka anemije koje su iskazane u CBC veličini, oblik, i boje crvenih krvnih stanica.