Medicina


Što je vaskulitis?

Vaskulitis je opći naziv za grupu bolesti koje rijetko imaju upalu krvnih žila. Krvnih žila u tijelu se nazivaju krvožilni sustav. Krvne žile se sastoji od arterija koje prolaze kisikom bogate krvi do tkiva u tijelu i vene da je povratak kisik potrošen krv iz tkiva u pluća za kisik. Vaskulitis karakterizira upala i oštećenja na zidovima raznih krvnih žila.

Svaki od vaskulitisa bolesti je definiran određenim obrascima raspodjele krvnih žila sudjelovanje, određenog organa sudjelovanje, i laboratorijski test abnormalnosti. Kao grupa, ove bolesti nazivaju vaskulitisi.

Riječ vaskulitis je izvedena iz latinskog “vasculum”, brod + “- itis”, upala. Drugi izraz za vaskulitis je angiitis. Kada arterije su upala krvnih žila, stanje se također naziva kao arteritis. Kada su upaljene vene, to se spominju kao venulitis.

Što uzrokuje vaskulitis i koji su primjeri bolesti s vaskulitisa?

Stvarni uzrok ove bolesti je obično vaskulitisa nije poznat. Međutim, imuni sustav i upale abnormalnost krvnih žila su zajedničke karakteristike. Svaki oblik vaskulitisa ima svoju karakterističnog simptoma, od čega ovisi o tome što pojedine organe su pogođeni.

Primjeri uključuju vaskulitisa Kawasaki bolest, Behcet bolest, polyarteritis nodosa, Wegenerova granulomatoza je, cryoglobulinemia, Takayasu je arteritis, Churg-Strauss sindrom, gigantocelularnih arteritis (vremenske arteritis), i Henok-Schönlein purpura.

Vaskulitis također može pratiti infekcije (kao što su hepatitis B), izloženost kemikalijama (kao što su amfetamini i kokain), lijekova, raka (kao što su limfomi i multipli mijelom), i reumatskih bolesti (kao što su reumatoidni artritis i sistemski eritemski lupus).