Medicina


Glaukom lijekovi (kapi za oči)

Glaukom lijekovi (kapi za oči)

Beta-adrenergičkih antagonista djeluju protiv, ili blok, adrenalin-kao što su tvari. Ove kapi rad u liječenju glaukoma smanjenjem proizvodnje očnoj vodici. Već godinama, su "zlatni standard" (na koje druge agenti su u usporedbi) za liječenje glaukoma. Ovi lijekovi uključuju timolol (Timoptic), levobunolol (Betagan), carteolol (Ocupress), i metipranolol (Optipranolol).

Koristi se jednom ili dvaput dnevno, ove kapi su vrlo učinkovite. Međutim, nuspojave, kao što su pogoršanje astme ili emfizema, bradikardija (usporiti rad srca), niski krvni tlak, umor, i impotencija zabranjuju njihovu uporabu u nekih bolesnika. Betaxolol (Betoptic) je beta-adrenergičkih antagonista koji je više selektivan u rad samo na oku i, dakle, nosi manji rizik od srčanog (srčani) ili pluća (plućni) nuspojave od drugih kapi ovog tipa.

Prostaglandina analoga su slične kemijske strukture tijela prostaglandini. Prostaglandini su hormonima slične tvari koje su uključene u širok raspon funkcija po cijelom tijelu. Ove kapi rad u glaukoma povećanjem odljeva (drenaža) tekućine iz oka.

Prostaglandina analoga zamijenile timolol kao najčešće propisane kapi za glaukom. Oni se mogu koristiti samo jednom dnevno. Ova klasa lijekova ima manje sistemske (uključuje ostatak tijela) nuspojave od timolol, , ali možete promijeniti boju šarenice, kao i zgusnuti i potamnjeti trepavice. Ove kapi su također više vjerojatno da će izazvati crvenilo očiju nego neke druge klase kapi za oči. U nekih bolesnika, Oni također mogu uzrokovati upalu unutar oka. Ovi lijekovi uključuju latanoprostom (Xalatan.), travoprost (Travatan), i bimatoprost (Lumigan).

Adrenergički agonisti su vrste kapi koje djeluju kao adrenalin. Oni rade u glaukoma obje smanjenje proizvodnje tekućine po oku i povećanje njegove odljeva (drenaža). Najpopularniji adrenergički agonist je brimonidine (Alphagan.). Međutim, ima barem 12% rizika značajnih lokalnih (oko) alergijske reakcije. Ostali članovi ove klase kapi uključuju adrenalin, dipivefrin (Propine) i apraclonidine (Iopidine).

Karboanhidraze inhibitori rad u glaukoma smanjenjem proizvodnje tekućine u oku. Eyedrop oblici ove vrste lijekova su dorzolamide (Trusopt) i brinzolamide (Azopt). Oni se koriste dva ili tri puta dnevno. Karboanhidraze inhibitori također može koristiti kao pilule (sustavno) ukloniti tekućinu iz tijela, uključujući oka. Oralni oblici tih lijekova koji se koriste za glaukom uključuje acetazolamid (Diamox.) i methazolamide (Neptazane). Njihova upotreba u ovom stanju, međutim, je ograničen zbog svojih sustavnih (po cijelom tijelu) nuspojave, uključujući smanjenje tjelesne kalija, bubrežni kamenac, obamrlost ili bockanje senzacija u rukama i nogama, umor, i mučnina.

Parasympathomimetic agenti, koji se također nazivaju miotics jer uskim (stisnuti) učenika, djeluju suprotne adrenalin-kao što su tvari. Oni rade u glaukoma povećanjem vodene odljev iz oka. Ove kapi su pilokarpin (Salagen), demecarium (Humorsol), echothiophate (Phospholine jodida), i isoflurophate (Floropryl).

Parasympathomimetics bio korišten za mnogo godina za liječenje glaukoma, ali oni su trenutno u nemilosti, jer oni se trebaju koristiti tri do četiri puta dnevno i proizvesti nuspojave u oku. Ove nuspojave uključuju male učenik, zamagljen vid, bolne čelo, i povećan rizik od ablacije retine. Trenutno, pilokarpin je samo jedan od tih lijekova se koristi za liječenje glaukoma. To se prvenstveno koristi da bi učenik mala u bolesnika s određenom iris konfiguracije (Plateau iris) ili u bolesnika s uskim kutom prije laser iridotomy. (Pogledajte odjeljak gore na kut-zatvaranje glaukom.)

Osmotske agenti su dodatni klase lijekova koji se koriste za liječenje iznenadne (akutni) oblika glaukoma gdje očni tlak i dalje iznimno visoke unatoč ostale tretmane. Ovi lijekovi uključuju izosorbid (Ismotic, dao usta) i manitol (Osmitrol, dati kroz vene). Ovi lijekovi se mora koristiti oprezno jer oni imaju značajne nuspojave, uključujući mučninu, nakupljanje tekućine u srcu i / ili pluća (kongestivno zatajenje srca i / ili plućni edem), krvarenje u mozgu, i problemi s bubrezima. Njihova upotreba je zabranjena u bolesnika s nekontroliranim dijabetesom, srce, bubreg, ili problemi s jetrom.

Oftalmološkim često propisati eyedrop sadrži više od jedne klase lijekova za pacijente koji zahtijevaju više od jedne vrste lijekova za kontrolu njihove glaukoma. Time se pojednostavljuje uzimanje kapi od pacijenta. Najčešći primjer za to je kombinacija timolol i dorzolamide u istom pad (Cosopt).

Nekoliko novih klasa glaukoma kapi su trenutno u fazi razvoja ili čekaju odobrenje FDA. Iako je marihuana koristiti je dokazano da se smanji očnog tlaka, kapi za oči koje su dostupne postići istu svrhu uz veću učinkovitost i manje sistemskog rizika.